ANDA PELAWAT KE


Sunday, October 19, 2008

13 HARI LAGI


Hanya tinggal 13 hari saja lagi UMNO Bahagian Labuan akan bersidang. Persidangan kali ini mungkin akan mencipta sejarah, kerana persidangan tahun ini para perwakilan akan menunaikan tanggungjawab sebagai ahli bagi menentukan pilihan siapa yang bakal menerajui kepimpinan UMNO di Labuan. Bagi 3 sayap UMNO iaitu Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO, tidak sampai 13 hari saja ketiga-tiga sayap ini akan bersidang. Wanita dan Puteri telah pasti tidak ada pemilihan dalam Barisan Kepimpinan AJK bagi tempoh 3 tahun.

Tetapi, mungkin sejarah akan terukir bagi sayap Pemuda Bahagian Labuan, kerana tahun ini perwakilan pemuda di setiap cawangan akan diberikan kepercayaan dalam memutuskan Barisan Kepimpinan Pemuda bagi tempoh 3 tahun. Kedua-dua calon yang akan bertanding bagi merebut Jawatan Ketua Pemuda adalah merupakan muka baru dalam arena politik khususnya dalam Pemuda UMNO Bahagian Labuan. Walau bagaimanapun, siapa pun yang menang dan dipilih sebagai pemimpin Pemuda nanti diharapkan dapat bekerjasama dengan kepimpinan Bahagian.

Begitu juga di peringkat Bahagian sendiri. Bukan saja perwakilan di peringkat cawangan akan menentukan siapa yang akan mengetuai kepimpinan Bahagian, malah ketiga-tiga sayap utama berperanan besar yang mana juga merupakan perwakilan ke Bahagian nanti. Apapun pilihan para perwakilan nanti, semuanya mempunyai alasan masing-masing tersendiri. Inilah keistimewaan perwakilan. Masing-masing mempertahankan pilihan yan telah ditentukan, bagi memastikan kejayaan calon pilihan mereka. Walau apapun cara masing-masing, diharapkan janganlah kita lupa pada ketinggian martabat dan jatidiri bangsa kita, bangsa Melayu. Walau apapun etnik yang kita warisi, namun akar kita tetap Melayu. Semoga kita akan terus bersatu dalam satu bangsa yang bermartabat tinggi.

SELAMAT MENEMPUH PERSIDANGAN.

No comments: