ANDA PELAWAT KE


Tuesday, October 14, 2008

PESANAN KETUA BAHAGIAN


Semalam Puteri Labuan menghadiri mesyuarat AJK Bahagian Labuan. Banyak pesanan dan kata-kata yang amat berguna untuk Puteri Labuan jadikan sebagai panduan dalam menghadapi dunia politik UMNO masa kini. Antara kata-kata Ketua Bahagian yang paling melekat dalam minda Puteri ialah "Biarlah kita jadi pemegang kepada perpaduan, bukan penyumbang kepada perbalahan". Dalam menghadapi suasana pemilihan yang bukan saja bahagian-bahagian lain, malah di bahagian Labuan sendiri yang mempunyai 30 cawangan. Namun begitu, kita tidak pernah menolak demokrasi, walaupun hakikat sebenarnya kita tidak mahu terjadinya perpecahan kumpulan dalam bangsa Melayu, atau lebih tepat dalam UMNO.

Takrif "pemilihan" itu sendiri memerlukan kita memilih siapa yang kita mahukan untuk jadi pemimpin kita. Bagi warga Puteri, ia sememangnya satu proses demokrasi yang natural, cuma sekiranya berlaku proses "peralihan kuasa", ia akan menunjukkan lagi bahawa Melayu ini mempunyai pemimpin yang berkaliber dan berfikiran jauh serta sentiasa memikirkan kesepaduan hati bangsa kita. Seperti proses peralihan kuasa yang dilakukan oleh Presiden UMNO Kebangsaan iaitu PM kita kepada Timbalan Presiden UMNO (TPM). Begitu simple and smart. Tidak berlaku sedikitpun perebutan kuasa oleh Timbalan. Itulah yang kita mahukan, menunjukkan kekukuhan bangsa kita yang mempunyai jatidiri kuat dan teguh, serta tidak mudah digoyahkan oleh mana-mana pihak yang tidak bertanggungjawab.

Puteri Labuan sedar bahawa puteri masih muda, setahun jagung dan belum arif elok-belok dalam berpolitik sepertimana sayap-sayap lain. Tapi, Puteri Labuan kali ini bangga kerana dapat menunjukkan sikap bersatu hati sebulat suara dan permuafakatan yang kukuh dengan menghadapi persidangan kali ini tanpa pertandingan dalam menentukan Barisan Kepimpinan Puteri UMNO Bahagian Labuan. Inilah pesanan Ketua Bahagian Labuan yang sentiasa prihatin terhadap warga Puteri Labuan, iaitu mengutamakan perpaduan dan elakkan perpecahan. Apalagi bangsa kita hari ini yang diduga dengan pelbagai dugaan, seolah-olah mencabar keutuhan bangsa Melayu kita.

Pesanan dan nasihat daripada Ketua Bahagian akan sentiasa warga Puteri pegang, untuk dijadikan panduan dalam menghadapi sebarang cabaran dalam kehidupan.

No comments: