ANDA PELAWAT KE


Thursday, November 27, 2008

BMI WANITA MUDADua hari lepas Puteri menghadiri satu sesi ujian UKJK bagi memenuhi syarat untuk dipanggil temuduga dalam satu jawatan jabatan kerajaan di bawah K B S. Puteri baru sedar bahawa ujian UKJK merupakan perkara yang penting dalam menjawat jawatan kerajaan. Ini bermakna kerajaan semakin prihatin terhadap tahap kesihatan seseorang penjawat awam di negara kita Malaysia. Perkara pertama dalam UKJK adalah pemeriksaan atau ujian B M I individu. Selama ini, Puteri ingat ujian tersebut cuma dibuat kepada mereka yang dipanggil temuduga untuk jawatan-jawatan seperti dalam KASTAM, Tentera, Polis dan jabatan-jabatan yang melibatkan kakitangan penguatkuasa, rupa-rupanya kini jabatan-jabatan lain juga diperlukan buat BMI. Nasib baik Puteri lepas dalam BMI, ini bermakna Puteri tidaklah mengalami konflik "o b e s i t i". Mula-mula rasa risau tak lepas BMI, sebab dengar khabarnya kalau BMI sangkut, calon-calon tidak dibenarkan lagi ke ujian seterusnya.

Ujian seterusnya ialah Bangun Tubi, Lari Ulang Alik, Duduk Dan Jangkau, Lompat Jauh Berdiri dan Larian 2.4 KM. Berpeluh Puteri dibuatnya. Maklumlah, Puteri sudah lama tidak bersenam, memang terasa kepenatannya. Puteri pernah terbaca dalam satu artikel, bahawa ujian tersebut adalah digunakan sebagai rujukan dan bukti dalam menunjukkan tahap kecergasan individu. Akhirnya, Puteri lepas juga dalam ujian UKJK ( walaupun bukan emas..... :) )

Puteri terfikir juga bahawa akan mencadangkan kepada pihak Puteri UMNO Labuan nanti bagi mengadakan ujian UKJK ini kepada setiap ahli. Melalui ujian ini nanti, akan menggalakkan lagi Puteri menjaga kesihatan dan seterusnya mementingkan kecergasan jasmani dalam diri ahli Puteri sendiri. Ahli Puteri yang cergas akan berkeupayaan melibatkan diri secara aktif dalam program dan aktiviti masa lapang, contohnya menyertai kejohanan futsal pada 30 November nanti.

Kepada ahli Puteri yang ingin mengetahui BMI masing-masing, bolehlah berhubung dengan pihak berkaitan, seperti Pusat Belia (KBS) dekat Ujana Kewangan, ataupun mungkin boleh terus ke Unit Sukan di Kompleks Sukan Labuan atau JBSWPL. Tapi, kalau lebih mudah lagi Puteri boleh buat kiraan BMI sendiri seperti berikut :-


Indeks Jisim Tubuh : Berat tubuh badan BAHAGI Ketinggian DARAB Ketinggian
Contoh : Jika berat badan anda 55 kg dan ketinggian anda 1.56 m
Mual-mula DARABKAN 1.56 dengan 1.56 bersamaan 2.4336
Kemudian BAHAGIKAN 55 dengan 2.4336 untuk mendapatkan BMI anda
yang mana jawapannya ialah 22.6
Sekiranya BMI anda :

* Kurang daripada 20, berat badan anda adalah BERKURANGAN
* 20 hingga 24.9, anda terdiri dari berat badan yang NORMAL
* 25 hingga 29.9,berat badan anda mulai BERLEBIHAN
* 30 dan keatas, anda adalah OBESE

Jika sukar untuk mengira sendiri kadar BMI anda, bolehlah menghubungi Puteri Niza untuk panduan pengiraan. Dengan adanya panduan ini nanti, Puteri Labuan diharap dapat meningkatkan tahap penjagaan kesihatan yang sememangnya penting dalam individu Puteri sebagai generasi wanita muda, yang bukan sahaja PRIHATIN, BERILMU dan BERWAWASAN, tetapi juga CANTIK dan SIHAT.

JADUAL PENUH BMI SILA KLIK ----> D I S I N I
PANDUAN MENU PUTERI SILA KLIK ----> D I S I N I

No comments: