ANDA PELAWAT KE


Thursday, November 13, 2008

RENUNGKAN SEJENAK

Puteri Labuan ada membaca buku RENTETAN PERJUANGAN BANGSA yang telah lahir dan diterbitkan oleh UMNO, untuk mendidik generasi muda tentang sejarah perjuangan bangsa secara mendalam dan terperinci dengan harapan ia dapat membentuk jati diri bangsa yang lebih teguh. Bersesuaian dengan kita warga Puteri UMNO, golongan pelapis kepimpinan, ia amat penting bagi memotivasikan diri agar lebih memahami proses perjuangan datuk dan nenek kita yang telah lenyap ditelan masa. Puteri Labuan berasa amat terharu kerana banyak peristiwa yang diceritakan telah mengguris rasa sebak bila membayangkan kronologi perjuangan bangsa Malaysia.

Antara pembuka dalam buku itu adalah seperti berikut :-

“60 tahun yang lalu, setelah sekian lama ditindas, bangsa Melayu telah bangkit dengan satu suara mempertahankan hak-hak mereka sebagai bangsa yang berdaulat di tanahair tercinta ini. Meskipun tanpa sebarang pertumpahan darah, namun jalan menuju kebebasan penuh dengan liku, ancaman dan cabaran. Tanpa perjuangan ini, bangsa Melayu pastinya sekadar menjadi bangsa kelas ketiga di buminya sendiri. Dalam menyusur rentetan perjuangan bangsa, keinsafan dipanjatkan agar Melayu tidak lupa pada cabaran semalam serta keringat datuk dan nenek yang telah berjuang demi meletakkan anak cucunya pada kedudukan hari ini. Selagi bumi ini berputar, cabaran sentiasa ada dalam berbagai bentuk dan rupa, dan ia pasti menghancurkan bangsa yang mudah leka…”

Hari ini ada sebilangan kita hanya tahu bercakaran, menyalahkan sesama sendiri sedangkan dalam satu lingkungan bangsa yang sama dalam Puteri UMNO. Walaupun begitu, ada juga warga Puteri yang sedar atas perjuangan sebenar sebagai golongan wanita muda yang berilmu, prihatin dan berwawasan. Jangan sampai kita menjadi ahli Puteri tanpa mengetahui asas sebenar penubuhan UMNO itu sendiri.

No comments: