ANDA PELAWAT KE


Thursday, December 11, 2008

Puteri Labuan Atur SIKAP...

Selesai saja perlantikan dalam Mesyuarat Puteri Bahagian Labuan yang pertama pada 8 Disember lepas, Puteri mengambil kesempatan menghubungi Ketua Puteri Labuan semalam bagi mendapatkan beberapa penjelasan mengenai perkara berkaitan halatuju Puteri Bahagian Labuan sendiri. Pn. Rahimah menyatakan bahawa beliau telah menggariskan SIKAP untuk mencapai matlamat Puteri Bahagian iaitu BERILMU, PRIHATIN & BERWAWASAN.

SIKAP yang dimaksudkan adalah seperti berikut :-

osioekonomi - Bagi meningkatkan status sosioekonomi di kalangan ahli Puteri, beliau akan berusaha untuk mewujudkan rangkaian perniagaan mengikut kemahiran yang dimiliki oleh Puteri sama ada individu mahupun di peringkat cawangan Puteri di Labuan. Dengan cara ini, ahli-ahli Puteri bukan saja dapat meningkatkan pendapatan masing-masing, malah memberikan ruang pemasaran yang lebih luas daripada yang mereka lakukan sekarang atau sebelum ini. Kaedah ini akan dilakukan secara berperingkat dan dari peringkat Bahagian ke Cawangan-cawangan Puteri Labuan.


ntelektual - Keintelektualan yang ada di kalangan G5, Biro-biro dan AJK Puteri UMNO Bahagian akan digunakan sepenuhnya bagi memantapkan identiti Puteri UMNO sendiri. Percambahan minda dan idea akan sentiasa diadakan untuk meningkatkan lagi status Puteri UMNO sebagai generasi pelapis kepimpinan. Dengan mementingkan perkara ini, biro-biro dalam Puteri diharapkan dapat mengadakan program atau aktiviti yang melibatkan ahli-ahli Puteri di peringkat akar umbi.


epimpinan - Pn. Rahimah juga berazam untuk memantapkan barisan kepimpinan Puteri Labuan yang berkaliber dalam menerajui sayap Puteri bagi menghadapi cabaran yang melibatkan generasi wanita muda hari ini. Bukan saja cabaran dalam politik, malah juga cabaran dalam bidang sosial dan ekonomi. Beliau mahu agar pemimpin-pemimpin Puteri di Labuan berjiwa besar dan menjadikan semua masalah yang timbul sebagai cabaran yang pasti dapat diselesaikan dengan kerjasama dan hubungan erat di kalangan Puteri sendiri.


hli - Sasaran Puteri Bahagian juga ialah untuk menambah keahlian Puteri di cawangan-cawangan. Jumlah yang disasarkan adalah seramai 1,000 orang kerana pada hari ini jumlah keahlian Puteri di Labuan adalah di bawah 676 orang setelah ditolak dengan keahlian yang telah melebihi usia 35 tahun iaitu secara automatik melangkah ke WANITA. Oleh itu, harapan penambahan ahli ini dapat dilakukan dengan penglibatan generasi muda dalam sebarang program atau aktiviti dari pelbagai bidang yang akan dianjurkan oleh biro-biro yang telah dilantik.


RU 13 - Ini merupakan cabaran utama dalam Puteri Bahagian Labuan. Tanggungjawab ini digalas oleh setiap ahli Puteri, bukan sahaja di peringkat Bahagian, malahan turut dipikul oleh ahli di peringkat akar umbi. Dalam memastikan kemenangan Barisan Nasional di Wilayah Persekutuan Labuan pada pilihanraya akan datang, Puteri Bahagian harus rajin bekerja dan sentiasa proaktif dalam sebarang program bagi menarik hati dan minda masyarakat agar sentiasa positif terhadap kerajaan Barisan Nasional, dan pastinya akan menjadi pilihan rakyat pada PRU 13 nanti.

Pn. Rahimah berharap agar semua ahli sama ada di peringkat Bahagian dan Cawangan dapat bersama-sama menyahut cabaran yang telah digariskan bagi menjamin kejayaan Puteri Bahagian Labuan. Beliau juga turut memohon agar semua AJK Puteri UMNO Bahagian dapat memainkan peranan masing-masing bagi menjayakan SIKAP yang telah diatur untuk mencapai matlamat Puteri Labuan - BERILMU, PRIHATIN DAN BERWAWASAN.

No comments: