ANDA PELAWAT KE


Saturday, December 13, 2008

YB DATUK ROSNAH RASMIKAN BOLA!


Semalam berlangsung perlawanan bola sepak sempena Kejohanan Bola Sepak Piala Pusingan Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk M.Saravanan. Puteri difahamkan ialah Ahli Parlimen Papar iaitu Y.B. Datuk Rosnah Rashid Shirlin yang akan merasmikan pembukaan perlawanan tersebut. Puteri rasa teruja bila mengetahui Ahli Parlimen Papar yang merupakan Naib Ketua Puteri Malaysia datang ke Labuan. Dengan bantuan seorang rakan penganjur, akhirnya lewat petang semalam, di Stadium W.P. Labuan... Puteri dapat bertemu dengan Y.B. Datuk Rosnah. Sebenarnya, Puteri sudah lama mengenali beliau, iaitu bermula dari Puteri UMNO berstatus penaja. Bermula tahun 2002, Y.B. Rosnah sering mempelawa Puteri UMNO Labuan untuk menyertai program Puteri di Sabah. Sehingga hari ini, Puteri UMNO Labuan tidak pernah terputus hubungan dengan beliau, apatah lagi beliau yang kini bergelar Naib Ketua Puteri Malaysia.

Dalam pertemuan semalam, Puteri berasa gembira kerana bukan sahaja dapat bertemu dengan Y.B. Datuk Rosnah, malah juga dapat berjumpa lagi teman-teman lama semasa Puteri penaja dulu. Mereka yang terdiri daripada Ketua-ketua Puteri Bahagian di Sabah mengambil kesempatan untuk bercuti di Labuan sempena Disember ini. Antaranya Kak Mai dan Kak Nina yang merupakan teman lama Puteri, dan pernah sama-sama mengikuti beberapa program Puteri Sabah semasa mula-mula usia penubuhan Puteri UMNO 5 tahun dulu. Bayangkan....5 tahun akhirnya bertemu semula, dan kini mereka ini bukan lagi di dalam sayap Puteri, malah kepimpinan mereka sudah diiktiraf dan menyandang jawatan AJK Bahagian di tempat masing-masing. Hebat!

Semalam, Puteri sempat merisik bertanyakan misi Y.B. Datuk Rosnah yang juga turut bertanding jawatan Ketua Puteri Malaysia pada Mac akan datang. Ternyata misi yang disusun dan dirancang amat mantap dan sangat berwawasan. Puteri berasa sungguh bertuah kerana dapat mendengar sendiri suara hati seorang pemimpin generasi muda yang sungguh berkaliber. Beliau amat positif dan tidak pernah memandang rakan-rakan Puteri sebagai orang bawahan, malah beliau menganggap semua ahli Puteri adalah rakan seperjuangan yang semuanya berperanan penting dalam memastikan sayap Puteri UMNO ini terus tidak ketinggalan dari sebarang bentuk perancangan ke arah pembangunan minda dan kualiti jatidiri Puteri sendiri.

Puteri berasa alangkah beruntungnya Puteri UMNO sekiranya semua barisan kepimpinan Puteri hari ini mempunyai wawasan dan pandangan jauh seperti beliau. Pemikiran positif yang sentiasa ada dalam diri beliau menjadikannya lebih tabah dan kuat mengharungi sebarang cabaran dalam arena politik, khususnya dalam memantapkan lagi pertubuhan generasi wanita prihatin ini.

No comments: