ANDA PELAWAT KE


Wednesday, September 24, 2008

USAH JADI TANGGANG

TITAH ucapan Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah ketika menyempurnakan Majlis Ucapan dan Penyampaian Hadiah Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) pada 21 Jun lalu menyentuh perasaan ramai orang Melayu.

Ia dengan jelas menunjukkan keprihatinan baginda terhadap nasib orang Melayu kini dan masa depan mereka. Bagi orang Melayu yang berjaya, pesan baginda

“Janganlah berperangai seperti Si Tanggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”


(Sumber : http://mckk-pibg.blogspot.com)
Interview with Datuk Sri Hishammuddin
On 29 June 2008, Mingguan Malaysia interviewed Datuk Sri Hishammuddin Hussein, the Minister of Education, commenting on the MCKK Speech Day Address by DYTM Raja Dr Nazrin Shah. Here's the full article in Malay: MELAYU PERLU BERSATU

Tuesday, September 23, 2008

Saturday, September 20, 2008

MAJLIS BERBUKA PUASA PUTERI UMNO MALAYSIA


Rahimah (Ketua Puteri Labuan) bersama Siti Fatimah (Pen. S/U Puteri Setiawangsa)
Di Majlis Berbuka Puasa Puteri UMNO Malaysia dengan Anak-anak Yatim & PDK
Di PWTC, 19 September 2008

Thursday, September 18, 2008

RAHIMAH KEKAL KETUA PUTERI UMNO LABUAN


(Sumber Akhbar : New Sabah Times, 18/09/2008)

Sunday, September 14, 2008

23 CAWANGAN PUTERI UMNO SELESAI BERSIDANG


Assalamualaikum.. Salam Ukhuwah
buat semua warga Puteri UMNO Bahagian Labuan.

Alhamdulillah, 23 buah cawangan Puteri UMNO di Bahagian Labuan telah selesai bersidang. Bersyukur kita ke hadrat Illahi, kerana dengan keizinanNYA jua kita dikurniakan kekuatan dalam menghadapi segalanya sepanjang persidangan cawangan tahun ini.

Puteri UMNO Bahagian Labuan mempunyai sebanyak 30 cawangan keseluruhannya, selain daripada 22 cawangan yang telah berjaya bersidang, sebanyak 4 cawangan Puteri UMNO yang tidak dapat mengadakan persidangan kerana masalah korum, dan selebihnya adalah cawangan yang tidak aktif. Kesemua 23 buah cawangan Puteri yang bersidang telah mencadangkan Pn. Rahimah Binti Hj. Lamat sebagai Ketua Puteri UMNO Bahagian Labuan dan Pn. Noridawati Binti Hj. Abdul Ghani sebagai Naib Ketua Puteri UMNO Bahagian Labuan. Senarai AJK Puteri UMNO Bahagian juga keseluruhannya tidak ada pertandingan. Setinggi-tinggi TAHNIAH diucapkan kepada Puteri UMNO Bahagian Labuan.

Ini telah membuktikan bahawa warga Puteri UMNO bukan sahaja dapat mengadaptasikan ilmu pengetahuan yang telah dipelajari daripada kepimpinan atasan iaitu MENGUTAMAKAN PERPADUAN DARIPADA PERBALAHAN. Jelas dan nyata kini bahawa golongan pemimpin muda juga boleh dibanggakan kerana telah berjaya mengadakan persidangan tanpa sebarang pertandingan. Kepada pihak yang membaca artikel ini dan tidak bersetuju dengan kenyataan ini, jangan salah sangka dan jangan pula cuba memutarbelitkan kenyataan. Bukan Puteri UMNO tidak memperakukan kebebasan berdemokrasi, malah semasa persidangan pun cadangan dibuka seluas-luasnya bagi mempelawa kepimpinan wanita muda untuk mewarnai barisan kepimpinan, tetapi dengan kewarasan dan kebijaksanaan semua warga Puteri UMNO yang lebih mementingkan perpaduan, keputusan sebulat suara di setiap cawangan Puteri tetap dengan pendirian asal iaitu memilih permuafakatan yang sepadu.

Sejak tahun 2004, Puteri UMNO Bahagian Labuan banyak belajar tentang pengalaman pemilihan. Tidak dapat disangkal bahawa ahli-ahli UMNO tetap akan memilih SATU DI ANTARA DUA sekiranya berlaku pertandingan. Perpecahan dan perbalahan yang hampir berlaku dalam persidangan 2004 telah menjadikan Puteri UMNO Bahagian Labuan lebih matang dan pastinya ia menjadi pengajaran yang lebih bermakna dalam sayap termuda UMNO ini. Persidangan lepas juga telah menjadikan pengalaman berharga dan sehingga hari ini Puteri yang mengalami peristiwa tersebut terus berhubung rapat, ikatan ukhuwah yang lebih kuat dan hubungan persaudaraan yang lebih kukuh. Terima kasih kepada Barisan Kepimpinan AJK UMNO Bahagian Labuan, terutama barisan kepimpinan atasan dan G9 UMNO Bahagian Labuan yang telahpun memberikan nasihat serta ilmu yang amat bermakna pada persidangan 2004 yang lepas. Pengajaran yang diberikan waktu itu tetap kami ingati dan pegang kuat. Kami telah buktikan dalam persidangan tahun ini.

Sekali lagi, diucapkan setinggi tahniah kepada warga Puteri UMNO di Labuan. Semoga jalinan persaudaraan sesama kita tetap akan utuh dan tanggungjawab kita seterusnya melatih pelapis kepimpinan wanita muda bagi meneruskan teraju kepimpinan Puteri UMNO akan datang.

Bertemu lagi dalam artikel seterusnya. Salam Puteri.

Saturday, September 13, 2008

PUTERI UMNO CAWANGAN BUKIT KALLAM


Tahniah kepada Puteri UMNO Cawangan Bukit Kallam
yang telah berjaya mengadakan persidangan

Thursday, September 11, 2008

PUTERI LABUAN BERJIWA BESAR HADAPI CABARAN


Salam Perpaduan..

Salam Ramadhan diucapkan kepada semua warga Puteri UMNO di seluruh Malaysia. Semoga di bulan yang mulia ini, kita akan terus mendapat kekuatan dalam menjalani kehidupan seharian, walaupun menahan lapar dan dahaga, namun tugas seharian tetap kita pikul dengan penuh tanggungjawab dan yang penting biarlah dengan niat yang bersih serta ikhlas kerana Allah S.W.T juga demi agama, bangsa dan negara.

Kepada warga Puteri UMNO Bahagian Labuan, khususnya kepada AJK Puteri UMNO Cawangan-cawangan yang telah menjalankan tugas masing-masing dalam persidangan Puteri Cawangan, diucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan tahniah. Bukan saja kerana dapat menunaikan tanggungjawab sebagai ahli Puteri, tetapi juga telah berjaya membuktikan bahawa kita adalah pelapis kepimpinan yang bertanggungjawab dan boleh meneruskan kepimpinan akan datang.

Setakat hari ini, sebanyak 21 buah cawangan Puteri UMNO Bahagian Labuan yang telah bersidang, iaitu Puteri UMNO Lubuk Temiang, Puteri UMNO Batu Manikar, Puteri UMNO Pohon Batu, Puteri UMNO Lajau, Puteri UMNO Bukit Kuda, Puteri UMNO Tanjung Aru, Puteri UMNO Durian Tunjung, Puteri UMNO Layang-Layangan, Puteri UMNO Sungai Lada, Puteri UMNO Sungai Miri, Puteri UMNO Belukut, Puteri UMNO Bebuloh, Puteri UMNO Sungai Buton, Puteri UMNO Sungai Bedaun, Puteri UMNO Sungai Bangat, Puteri UMNO Ranca-Ranca Laut, Puteri UMNO Ranca-Ranca Darat, Puteri UMNO Patau-Patau 2, Puteri UMNO Sungai Labu, Puteri UMNO Gersik Saguking, Puteri UMNO Pantai. Manakala Puteri UMNO Kilan, Puteri UMNO Ganggarak dan Puteri UMNO Bukit Kalam akan bersidang pada hujung minggu ini. Diharapkan ketiga-tiga Puteri UMNO di cawangan tersebut dapat menjalankan persidangan dengan penuh ukhuwah dan rasa persaudaraan seperti cawangan lain. Walaupun ada beberapa cawangan Puteri UMNO yang tidak dapat meneruskan persidangan atas masalah kourum, namun sebagai generasi pemimpin muda, kita warga Puteri UMNO jangan cepat melatah, dan berasa kecewa atas masalah tersebut. Kita seharusnya berjiwa besar dan menerima hal tersebut sebagai cabaran untuk kita meneruskan perjalanan Puteri UMNO akan datang, agar tidak berulang. Ini juga harus dijadikan sebagai cabaran kepada Ketua-Ketua Puteri di cawangan yang terlibat, jangan kita jadikan ia sebagai halangan untuk meneruskan perjuangan. Kepimpinan atasan kita tidak pernah mendidik kita agar cepat melatah dan menuding jari kepada pihak lain atas kelemahan kita sendiri. Itulah kita Puteri UMNO, belajar daripada pengalaman pemimpin kita dan menggunakan ilmu yang baik daripada ayah dan bonda kita.

Diharapkan agar warga Puteri UMNO Bahagian Labuan akan terus berjaya dan sentiasa menjaga hubungan baik di antara satu sama lain. Ikatan persaudaraan dan kekeluargaan yang sedia perlulah kita kukuhkan agar Puteri UMNO Bahagian Labuan tetap menjadi sebuah sayap UMNO yang kuat serta tidak mudah diperlekehkan oleh anasir jahat. Semoga kita dapat memartabatkan parti ini agar ia tetap relevan untuk hari ini, esok dan selamanya.

Salam Generasi Wanita Prihatin.

Wednesday, September 10, 2008

PUTERI UMNO CAWANGAN LAYANG-LAYANGAN


Barisan AJK Puteri UMNO Cawangan Layang-Layangan
Persidangan Puteri cawangan berjalan dengan lancar dan penuh ukhuwah
(Pn. Mahani mantan Ketua Puteri Cawangan (Tengah) dan
Cik Zuraimah Ketua Puteri Cawangan yang baru (Tepi sekali sebelah kiri-baju merah)

Tuesday, September 9, 2008

SELAMAT BERPUASA


Saturday, September 6, 2008

SALAM RAMADHAN

Salam Ramadhan,
kepada semua warga Puteri UMNO di seluruh Malaysia, diucapkan selamat menunaikan ibadah puasa. Semoga kita semua dapat melenturkan nafsu yang selalu membelenggu diri tanpa henti. Bagi Puteri UMNO Bahagian Labuan sendiri, bulan Ramadhan tahun ini benar-benar menguji semua kerana di bulan ini jugalah cawangan-cawangan bersidang bagi meneruskan agenda yang telah diatur. Apa yang diharapkan semua Puteri UMNO Bahagian Labuan dapat menahan kesabaran agar terhindar jauh daripada perasaan amarah, geram, sakit hati dan semua perasaan benci dalam mesyuarat cawangan nanti. Semua itu adalah lumrah dalam persidangan, hanya kita yang dapat mengawal perasaan diri sendiri. Semoga pada bulan ini juga hubungan persaudaraan di kalangan kita akan tetap erat dan kukuh. Hulurkan maaf pada yang telah terkasar, dan maafkanlah segala keterlanjuran kata-kata yang terlontar daripada insan yang memusuhi kita. Didoakan agar insan tersebut dapat menyedari kesilapannya sepertimana kita yang menyedari kesilapan kita. Di bulan inilah pintu taubat terbuka seluas-luasnya, dan pintu neraka ditutup, serta seksaan kubur direhatkan. Semoga kita semua mendapat kebaikan di bulan rahmat ini. Amin.

Salam Ramadhan.
Selamat Berpuasa.