ANDA PELAWAT KE


Sunday, November 30, 2008

FUTSAL PUTERI BERI CABARAN

Puteri Labuan menghantar 3 kumpulan futsal pagi tadi dalam kejohanan futsal anjuran Hotel Dorsett W.P. Labuan. Puteri rasa sangat teruja melihat kumpulan Puteri yang menyertainya. Puteri UMNO Labuan A, Puteri UMNO Labuan B dan Puteri UMNO Labuan C yang bermain tadi, walaupun tidak mendapat tempat, namun tetap memberikan cabaran kepada kumpulan lain yang menyertai perlawanan tersebut. Puteri UMNO Labuan A hanya berjaya menduduki tempat keempat. Menurut Ketua Puteri yang ditemui tadi, Puteri Labuan akan mengadakan Mesyuarat AJK Puteri Bahagian yang pertama sedikit masa lagi, dan perlawanan futsal mungkin akan menjadi agenda mesyuarat untuk dianjurkan Puteri Labuan nanti. Melalui sukan ini nanti juga Puteri Labuan akan menambah keahlian di peringkat Cawangan dan seterusnya Bahagian. Dengan kaedah ini juga, hubungan Puteri Labuan akan terus rapat dan sentiasa erat.

Saturday, November 29, 2008

PEMUDA : KEMATANGAN HATI KERASIONALAN MINDA


Salam Ukhuwah buat Pemuda UMNO Bahagian Labuan. Selamat bersidang yang akan berlangsung pada jam 2 petang ini. Puteri hanya dapat memberikan sokongan moral dan berharap agar Pemuda yang selama ini Puteri kagumi semangatnya dapat menggunakan kematangan hati dan kerasionalan minda masing-masing. Sentiasalah mengingati pesanan ayahbonda kita bahawa "IKUT HATI, MATI....IKUT RASA, BINASA"... Maka, seimbangkanlah antara dua elemen tersebut dengan KEMATANGAN DAN KERASIONALAN. Puteri yakin Pemuda Labuan adalah sayap kanan yang boleh dicontohi oleh sayap-sayap lain dalam UMNO, bagi kita sama-sama menguatkan lagi parti bangsa kita UMNO, khususnya di Bahagian Labuan.

Selamat Bersidang dari Puteri Labuan.

Thursday, November 27, 2008

BMI WANITA MUDADua hari lepas Puteri menghadiri satu sesi ujian UKJK bagi memenuhi syarat untuk dipanggil temuduga dalam satu jawatan jabatan kerajaan di bawah K B S. Puteri baru sedar bahawa ujian UKJK merupakan perkara yang penting dalam menjawat jawatan kerajaan. Ini bermakna kerajaan semakin prihatin terhadap tahap kesihatan seseorang penjawat awam di negara kita Malaysia. Perkara pertama dalam UKJK adalah pemeriksaan atau ujian B M I individu. Selama ini, Puteri ingat ujian tersebut cuma dibuat kepada mereka yang dipanggil temuduga untuk jawatan-jawatan seperti dalam KASTAM, Tentera, Polis dan jabatan-jabatan yang melibatkan kakitangan penguatkuasa, rupa-rupanya kini jabatan-jabatan lain juga diperlukan buat BMI. Nasib baik Puteri lepas dalam BMI, ini bermakna Puteri tidaklah mengalami konflik "o b e s i t i". Mula-mula rasa risau tak lepas BMI, sebab dengar khabarnya kalau BMI sangkut, calon-calon tidak dibenarkan lagi ke ujian seterusnya.

Ujian seterusnya ialah Bangun Tubi, Lari Ulang Alik, Duduk Dan Jangkau, Lompat Jauh Berdiri dan Larian 2.4 KM. Berpeluh Puteri dibuatnya. Maklumlah, Puteri sudah lama tidak bersenam, memang terasa kepenatannya. Puteri pernah terbaca dalam satu artikel, bahawa ujian tersebut adalah digunakan sebagai rujukan dan bukti dalam menunjukkan tahap kecergasan individu. Akhirnya, Puteri lepas juga dalam ujian UKJK ( walaupun bukan emas..... :) )

Puteri terfikir juga bahawa akan mencadangkan kepada pihak Puteri UMNO Labuan nanti bagi mengadakan ujian UKJK ini kepada setiap ahli. Melalui ujian ini nanti, akan menggalakkan lagi Puteri menjaga kesihatan dan seterusnya mementingkan kecergasan jasmani dalam diri ahli Puteri sendiri. Ahli Puteri yang cergas akan berkeupayaan melibatkan diri secara aktif dalam program dan aktiviti masa lapang, contohnya menyertai kejohanan futsal pada 30 November nanti.

Kepada ahli Puteri yang ingin mengetahui BMI masing-masing, bolehlah berhubung dengan pihak berkaitan, seperti Pusat Belia (KBS) dekat Ujana Kewangan, ataupun mungkin boleh terus ke Unit Sukan di Kompleks Sukan Labuan atau JBSWPL. Tapi, kalau lebih mudah lagi Puteri boleh buat kiraan BMI sendiri seperti berikut :-


Indeks Jisim Tubuh : Berat tubuh badan BAHAGI Ketinggian DARAB Ketinggian
Contoh : Jika berat badan anda 55 kg dan ketinggian anda 1.56 m
Mual-mula DARABKAN 1.56 dengan 1.56 bersamaan 2.4336
Kemudian BAHAGIKAN 55 dengan 2.4336 untuk mendapatkan BMI anda
yang mana jawapannya ialah 22.6
Sekiranya BMI anda :

* Kurang daripada 20, berat badan anda adalah BERKURANGAN
* 20 hingga 24.9, anda terdiri dari berat badan yang NORMAL
* 25 hingga 29.9,berat badan anda mulai BERLEBIHAN
* 30 dan keatas, anda adalah OBESE

Jika sukar untuk mengira sendiri kadar BMI anda, bolehlah menghubungi Puteri Niza untuk panduan pengiraan. Dengan adanya panduan ini nanti, Puteri Labuan diharap dapat meningkatkan tahap penjagaan kesihatan yang sememangnya penting dalam individu Puteri sebagai generasi wanita muda, yang bukan sahaja PRIHATIN, BERILMU dan BERWAWASAN, tetapi juga CANTIK dan SIHAT.

JADUAL PENUH BMI SILA KLIK ----> D I S I N I
PANDUAN MENU PUTERI SILA KLIK ----> D I S I N I

Monday, November 24, 2008

PEMUDA FC JUARAI FUTSAL MBWP


Semalam Puteri telah menyaksikan PEMUDA FC menjuarai pertandingan Futsal Tertutup anjuran Majlis Belia Wilayah Persekutuan (MBWP) yang mana Presidennya ialah En. Norazmi Azilan. Walaupun En. Norazmi tidak dapat hadir, namun Naib Presiden MBWP iaitu En. Abdul Samat Ismail mewakili beliau selaku penganjur pertandingan tersebut. Puteri melihat semangat kesukanan yang ditunjukkan oleh PEMUDA FC sungguh mengagumkan. Sepertimana yang telah diketahui Pemuda UMNO Labuan telah diarah bermesyuarat semula pada 29hb November, namun mereka tetap tenang, dan penuh bersemangat sehingga muncul sebagai juara dalam pertandingan tersebut.

Puteri sempat merakam foto melihat aksi PEMUDA FC dalam pertandingan semalam. Selain PEMUDA FC, beberapa pasukan daripada persatuan belia juga turut menyertai pertandingan tersebut.

Keterangan gambar di atas :-

1. Rozman bersama Hj.Bashir berbincang strategi PEMUDA FC setelah tahu PEMUDA FC melangkah ke final

2. Rozman yang juga merupakan penjaga gol PEMUDA FC menunjukkan permainan yang cemerlang

3. Timbalan Pengerusi Belia Interaksi P.B.I Batu Manikar (Dom) merebut bola dengan Belia Sg. Buton (Taim)

4. Hj. Tony & saudara Samat turut memeriahkan pertandingan

5. Hj. Bashir turut serta dalam pertandingan

Tahniah kepada PEMUDA FC.... Juara Futsal Tertutup anjuran MAJLIS BELIA WILAYAH PERSEKUTUAN (MBWP). (Mungkin selepas ini ada kerjasama dengan Majlis Belia Labuan - MBL pula untuk menganjurkan pertandingan ini)...... :)

Friday, November 21, 2008

GENERASI WANITA MUDA...BERILMU, PRIHATIN, BERWAWASAN


While most eyes are on the battles for positions in Umno, its Youth and Womens wings, a hot contest is taking shape in the Puteri Umno movement.

The movements president post, vacant as incumbent Datuk Noraini Ahmad, who is Deputy Human Resources Minister, has passed the age limit of 40, is being contested by five candidates, each with their own style and charm.

One of them, 37-year-old Datin Ismalina Ismail, seeks to bring changes so that the movement can play a more prominent role in Umno as well as in the country.

Ismalina juggles her time between taking care of three kids, a busy husband, political work and pursuing her Masters in counselling at Universiti Malaya.

Why are you contesting?

I feel I am capable of handling the heavy responsibility with my vast experience in the movement, having risen through the ranks. At the same time, the movement's members have been encouraging me to seriously take up the position after being involved in Puteri for seven years. Their encouragement has given me the confidence to pursue this.

What if you lose?

I believe in Allahs work ... fate ... for whatever I have achieved so far in life have always been with Allahs blessings. I never set high targets but Allah has made me who I am today, and given me what I have today.

I dont think of losing or winning as I believe in putting an honest and sincere effort in whatever I do and let Allah do the rest.

Is it not a heavy responsibility to lead the movement at 37?

The age limit for the post is 40 and after that, one can no longer lead the movement. I feel that I am at an age where I am matured and wise, and I have my experience with Puteri to help me lead the 300,000-odd members should I win.

What is your campaign line?

I want to create a crop of balanced leaders in line with todays computer age. To prepare the movements members to face the reality of life and politics in this country and be able to be accepted by the younger generation and the young voters. I hope to enhance Puteris involvement in the decision-making process of the party vis-a-vis the government, and this will hopefully get the younger generation to recognise and acknowledge us, trust us and give their confidence and support to us as part of the ruling government.

How do you plan to go about doing it?

I am very much into human capital development. With my educational background (she has a degree in Economics and a Masters in Business Administration), and what I intend to do now is to create a movement with members who will become masters in the human capital development field, which the government is pushing hard for.

(Sumber : 5 Minute Interview Datin Ismalina Ismail, 29/10/2008 - http://www.mmail.com.my/5_Minute_Interview_Datin_Ismalina_Ismail.aspx)

Thursday, November 20, 2008

SUKARELAWAN DAN GENERASI MUDA

Puteri ingin berkongsi pengalaman semasa aktif dalam persatuan belia. Puteri pernah terlibat secara langsung dalam pertubuhan-pertubuhan belia di sekitar W.P. Labuan sedikit masa dahulu. Puteri bermula dengan sekadar ahli biasa, AJK Biro, dan kemudian exco serta seterusnya memegang jawatan di antara exco tertinggi dalam Majlis Belia Labuan. Banyak perkara penting yang Puteri rasakan perlu diterapkan dalam diri generasi muda, khususnya yang dikatakan sebagai pelapis kepimpinan. Salah satu ciri penting yang perlu diserapkan dalam diri setiap pelapis kepimpinan adalah semangat KESUKARELAAN.
Seseorang individu itu secara asasnya memang berpotensi sebagai SUKARELAWAN, hanya yang membezakan adalah semangat kesukarelaannya berada di tahap yang mana, sama ada tinggi, sederhana atau sedikit. Untuk bergelar sukarelawan ini bukanlah satu yang sukar, cuma perlu memiliki syarat-syarat seperti berikut :-

01. sedia dan suka berkhidmat

02. jelas mengapa (tujuan) melakukan kerja sukarela

03. bersikap rendah hati (humble), bukan sombong dan meninggi diri

04. mempunyai andaian yang positif terhadap masyarakat, bukan berprasangka

05. sanggup dan sedia belajar untuk menguasai tugasan atau memainkan sesuatu peranan

06. sedia mengatasi kelemahan diri atau memperbaiki diri untuk menjadikan kerja atau khidmat sukarelanya lebih berkesan

07. sentiasa sedia berkongsi pengalaman, idea dan kebolehan ; tidak lokek atau kedekut

08. melakukan kerja dengan ikhlas, jujur san gigih

09. sanggup bekerja dalam kumpulan atau bersama orang lain

10. sanggup menghadapi cabaran dan rintangan

11. sedia berkorban

12. bersemangat tinggi dalam menuju cita-cita; teguh walaupun tidak mendapat penghargaan, atau mendapat respon yang negatif

Jika anda memiliki syarat-syarat seperti di atas, maka anda adalah SUKARELAWAN. 7 tahun lepas, semasa Puteri bersama-sama 20 orang lagi teman Puteri yang berasal dari seluruh Malaysia mewakili negara dalam Program Kapal Belia melawat ke beberapa buah negara, memerhati bahawa syarat-syarat di atas tidak ada bezanya dengan syarat-syarat sukarelawan belia di negara-negara seperti Jepun, Korea, Vietnam, Indonesia, Filipina dan beberapa buah negara lain. Bermakna, di mana-mana sekalipun, atau dari mana-mana asalpun, semangat kesukarelaan itu harus ada pada diri generasi muda.

Cuba bayangkan generasi muda UMNO iaitu Pemuda dan Puteri mempunyai semangat sukarela di tahap tinggi.. pastinya UMNO tidak akan ketandusan pemimpin yang benar-benar berbakti kepada bangsa, tidak sekali-kali mengharapkan balasan dan pulangan yang lumayan.
Dua hari lepas, Puteri dan beberapa rakan belia (termasuk SIFU Puteri dalam belia) dijemput untuk berkongsi pengalaman dalam 1 sesi slot kepimpinan dalam PROGRAM JATIDIRI KESUKARELAAN NASIONAL (PJKN) anjuran Majlis Belia Labuan, yang mana diadakan setiap tahun sebagai program tahunan KBS. Puteri gembira kerana dapat berkongsi pengalaman dan ilmu pengetahuan dengan adik-adik peserta PJKN. Apa yang membuatkan Puteri berasa kagum ialah sebenarnya ramai generasi muda, terdiri daripada pemuda dan puteri yang berminat dalam mengikuti aktiviti kesukarelaan, demi meningkatkan dan mengukuhkan jatidiri individu.
Puteri percaya penerapan nilai-nilai semangat kesukarelaan dalam generasi muda ini akan dapat membuahkan hasil dan impak yang positif dalam diri individu pelapis kepimpinan...serta akhirnya akan dapat diadaptasikan dalam mengukuhkan ketinggian jatidiri dan martabat bangsa.

Wednesday, November 19, 2008

KUATKAN SEMANGATMU ABANGKU!


Seperti yang telah diketahui, Pemuda UMNO Bahagian Labuan telah diarahkan untuk bermesyuarat semula dalam tempoh 14 hari (bermula Isnin lepas). Tarikh sebenar akan ditentukan oleh Badan Perhubungan sedikit masa lagi. Peristiwa ini memang benar-benar menguji bukan sahaja mereka yang bertanding, malah juga kepada para perwakilan. Namun Puteri yakin bahawa semangat Pemuda yang sangat kuat dan berjiwa besar pastinya tidak akan menganggap perkara ini sebagai halangan.

Puteri ingin mengimbas sedikit penubuhan Pemuda yang merupakan sayap paling kanan bagi UMNO ini. Pergerakan Pemuda UMNO ditubuhkan selepas parti UMNO merasakan pemuda perlu mempunyai organisasi tersendiri sebagai barisan pelapis kepimpinan UMNO. Sebelum layak menjadi ketua bahagian UMNO, mereka mestilah aktif dalam pemuda UMNO. Ironinya dengan 'tapisan' ini, veteran UMNO terselamat dari ditentang oleh pemuda UMNO. Kedudukan pemuda UMNO bagai parti dalam parti. Isu-isu yang sensitif sering kali disuarakan lantang oleh pemuda kerana pemuda sememangnya berdarah panas dan tegas... untuk makumat dan beberapa info lanjut sila klik D I S I N I .....

Atas dasar itu, Puteri amat respect pada Pemuda. Organisasinya dianggap penting kerana bukan saja dari segi keberanian dan kegagahan mereka sebagai harapan bangsa, malah ketokohan mereka sebagai pewaris kepimpinan UMNO. Kalau dilihat senario di Labuan, sememangnya Pemuda memainkan peranan penting, khususnya dalam menjayakan program-program yang dianjurkan oleh UMNO. Mungkin, kerana kepentingan dan keutamaan organisasi tersebut, semua pihak mengambil perhatian sepenuhnya terhadap perkara yang berlaku pada abang Puteri ini. Persidangan semula yang akan diadakan nanti diharapkan akan dapat memberikan pengalaman yang bermakna buat Pemuda, dan sedikit sebanyak memberikan pengetahuan kepada Puteri adik bungsu Pemuda ini.

Mudah-mudahan Pemuda akan lebih sabar dan kuat dalam menempuh semua cabaran yang mendatang. Puteri harap Pemuda tidak akan gentar dan berundur dengan begitu mudah. Setiap pertandingan pasti ada yang menang dan ada yang kalah, itulah adatnya. Jika menang teruskanlah menunaikan amanah yang dipertanggungjawabkan sebagai Barisan Kepimpinan Pemuda. Sebaliknya, jika kalah, Puteri yakin Pemuda yang kalah tidak akan terus lupus begitu saja, pasti ada cara lain untuk berbakti bagi mengukuhkan sayap Pemuda khususnya di peringkat akar umbi. Kerana Puteri pernah mendengar kepimpinan tertinggi UMNO pernah berkata

......"HANYA ORANG YANG KECEWA TIDAK DAPAT MENERIMA KEKALAHAN, SEHINGGA SANGGUP MELAKUKAN APA SAJA DEMI MEMUASKAN KEMAHUAN HATINYA, DAN HANYA ORANG YANG BERMOTIVASI SERTA BENAR-BENAR GAGAH DAPAT MENERIMA KEKALAHAN SETERUSNYA MENJADIKAN KEKALAHAN ITU SEBAGAI SATU YANG POSITIF BAGI MENGUATKAN KELEMAHAN DIRINYA".

Untuk Pemuda UMNO Bahagian Labuan, teruskan usaha, kuatkan semangat, demi agama, bangsa dan negara. HIDUP PEMUDA!

Thursday, November 13, 2008

RENUNGKAN SEJENAK

Puteri Labuan ada membaca buku RENTETAN PERJUANGAN BANGSA yang telah lahir dan diterbitkan oleh UMNO, untuk mendidik generasi muda tentang sejarah perjuangan bangsa secara mendalam dan terperinci dengan harapan ia dapat membentuk jati diri bangsa yang lebih teguh. Bersesuaian dengan kita warga Puteri UMNO, golongan pelapis kepimpinan, ia amat penting bagi memotivasikan diri agar lebih memahami proses perjuangan datuk dan nenek kita yang telah lenyap ditelan masa. Puteri Labuan berasa amat terharu kerana banyak peristiwa yang diceritakan telah mengguris rasa sebak bila membayangkan kronologi perjuangan bangsa Malaysia.

Antara pembuka dalam buku itu adalah seperti berikut :-

“60 tahun yang lalu, setelah sekian lama ditindas, bangsa Melayu telah bangkit dengan satu suara mempertahankan hak-hak mereka sebagai bangsa yang berdaulat di tanahair tercinta ini. Meskipun tanpa sebarang pertumpahan darah, namun jalan menuju kebebasan penuh dengan liku, ancaman dan cabaran. Tanpa perjuangan ini, bangsa Melayu pastinya sekadar menjadi bangsa kelas ketiga di buminya sendiri. Dalam menyusur rentetan perjuangan bangsa, keinsafan dipanjatkan agar Melayu tidak lupa pada cabaran semalam serta keringat datuk dan nenek yang telah berjuang demi meletakkan anak cucunya pada kedudukan hari ini. Selagi bumi ini berputar, cabaran sentiasa ada dalam berbagai bentuk dan rupa, dan ia pasti menghancurkan bangsa yang mudah leka…”

Hari ini ada sebilangan kita hanya tahu bercakaran, menyalahkan sesama sendiri sedangkan dalam satu lingkungan bangsa yang sama dalam Puteri UMNO. Walaupun begitu, ada juga warga Puteri yang sedar atas perjuangan sebenar sebagai golongan wanita muda yang berilmu, prihatin dan berwawasan. Jangan sampai kita menjadi ahli Puteri tanpa mengetahui asas sebenar penubuhan UMNO itu sendiri.

Saturday, November 8, 2008

KEPUTUSAN TERKINI PENCALONAN PUTERI MALAYSIA

(Sumber : www.puteri.net.my)

**Jumlah Pencalonan adalah kiraan RASMI dari Ibu Pejabat Pergerakan Puteri UMNO Malaysia**
Kiraan Sehingga 5 NOVEMBER 2008

Jumlah Pencalonan bagi jawatan Majlis Tertinggi UMNO


YB Dato' Noraini Ahmad (71)


CALON KETUA PUTERI UMNO
(2 pencalonan layak bertanding)


YB Datuk Shahaniza Shamsuddin (61)


YB Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin (63)


Datin Ismalina Ismail (31)


Bibi Sharliza Mohd. Khalid (25)


Azlina Mehtab Mohd Ishaq (9)


YB Senator Datuk Nordiana Shafie (2)


Ida Rahayu Md Noor (1)


CALON NAIB KETUA PUTERI UMNO
(2 pencalonan layak bertanding)


YB Nolee Ashilin Radzi (61)


Shahanim Mohd Yusof (45)


YB Senator Datuk Nordiana Shafie (24)


YB Dr. Wan Norashikin Wan Nordin (26)


Haslinda Zerain (23)


Tuesday, November 4, 2008

BARISAN KEPIMPINAN PUTERI UMNO BAHAGIAN LABUAN


(Bersama Perwakilan, Wakil Bahagian dan Wakil Puteri Badan Perhubungan W.P.)

BARISAN KEPIMPINAN UMNO BAHAGIAN LABUAN 2008-2011

DATIN ISMALINA PILIHAN PUTERI LABUAN


Tahniah diucapkan kepada para Perwakilan Puteri UMNO Bahagian Labuan yang telah berjaya mengadakan mesyuarat tahunan pada 2 November 2008. Mesyuarat pada tahun ini berlangsung dengan penuh ukhuwah dan bersemangat. Puteri UMNO Bahagian Labuan dengan satu hati dalam mesyuarat ini satu suara memilih Ybhg Datin Ismalina Ismail sebagai calon Ketua Puteri UMNO Malaysia. Apa yang pasti, Puteri UMNO Bahagian Labuan telah membuktikan bahawa semangat perpaduan yang utuh telah menjadikan Puteri UMNO Bahagian Labuan lebih matang dalam membuat keputusan. Semoga Puteri UMNO Bahagian Labuan akan lebih proaktif selepas ini apabila diterajui oleh Barisan Kepimpinan Puteri yang lebih aktif dan berwawasan.

(Gambar : Datin Ismalina Ismail yang telah dicadangkan oleh Puteri UMNO Bahagian Labuan).