ANDA PELAWAT KE


Wednesday, January 28, 2009

UMNO : UNDANG-UNDANG LOMPAT PARTI?

Undang-undang antilompat parti perlu diperkenalkan

KUALA LUMPUR 27 Jan. - Sudah tiba masanya kerajaan memperkenalkan satu bentuk undang-undang yang boleh menyekat wakil rakyat daripada melompat parti bagi memastikan amalan politik di Malaysia lebih bermoral.

Ketua Penerangan UMNO Johor, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, perkara itu pernah dibangkitkan di Parlimen dan beliau sendiri pernah membahaskannya pada November tahun lalu berikutan wujud gerakan mempengaruhi wakil rakyat Barisan Nasional (BN) menyertai parti pembangkang.

Katanya, walaupun usaha yang dilakukan oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan tidak mendapat sambutan tetapi akhirnya seorang wakil rakyat BN, Datuk Nasaruddin Hashim kelmarin berjaya dipujuk untuk menyertai pakatan pembangkang.

''Kerajaan perlu memandang serius tentang perkembangan ini. Jika undang-undang tersebut tidak digubal segera ia akan menyebabkan amalan berpolitik di Malaysia akan tercemar dengan perbuatan khianat (kepada pengundi).

''Saya sedia memperjuangkan penggubalan undang-undang ini di Parlimen. Saya terdorong untuk berbuat demikian kerana saya juga adalah antara Ahli Parlimen yang cuba dipengaruhi oleh Anwar,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Nasaruddin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bota meninggalkan BN dan UMNO untuk menyertai PKR.

Dalam perkembangan sama, Ketua Penerangan Puteri UMNO, Datuk Shahaniza Shamsuddin juga mahu kerajaan memikirkan secara serius mengenai cadangan memperkenalkan undang-undang antilompat parti.

''Dengan adanya peraturan ini ia dapat mencegah wakil rakyat melompat daripada satu parti ke satu parti kerana amalan seperti ini jika dibiarkan boleh merosakkan sistem politik negara,'' katanya.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0128&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_04.htm)

1 comment:

Ahmad Saabun said...

Apa komen saudarai TA Rithaudden minta puteri dibubarkan kerana menggalakan politik wang. Baca posting blog saya. Salam