ANDA PELAWAT KE


Saturday, March 7, 2009

Taklimat Dan ‘Dry-Run’ Sistem Pengiraan Undi Pemilihan UMNO

dry-runKUALA LUMPUR, 6 Mac – Ibu Pejabat UMNO akan mengadakan majlis taklimat dan ‘dry-run’ sistem pengiraan undi sebagai persediaan agar majlis pemilihan parti yang akan berlangsung sempena Perhimpunan Agung UMNO berjalan dengan lancar dan teratur.

Majlis tersebut dijadualkan akan berlangsung pada 13 Mac hadapan (Jumaat) bertempat di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC)dengan dihadiri oleh semua wakil-wakil calon untuk jawatan yang dipertandingkan termasuklah Majlis Tertinggi, Exco Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO.

Sesi taklimat yang akan bermula pada pukul 10.30 pagi tersebut akan disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO, Tan Sri Samsudin Osman.

Sehubungan itu, Ibu Pejabat turut mengesahkan bahawa persiapan menjelangnya Perhimpuan Agung UMNO 2008 yang dijadualkan akan berlangsung selama lima hari bermula 24 hingga 28 Mac dibuat serentak dengan persediaan bagi menghadapi tiga pilihan raya kecil.

Berkaitan dengan Perhimpunan Agung yang tertangguh sebelum ini, persediaan rapi dilakukan untuk memastikan tidak berlaku sebarang kerumitan berikutan tahun ini juga adalah tahun pemilihan yang akan menyaksikan pertandingan jawatan bagi mengisi Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO.

Ahli Majlis Tertinggi (MT) yang bersidang bulan lalu bersetuju untuk memendekkan tempoh Perhimpunan Agung UMNO 2008 dengan memanjangkan tempoh perbahasan hingga ke waktu malam pada 27 Mac.

Sementara pada 26 Mac 2009 Majlis Perasmian Perhimpunan Agung UMNO 2008 akan berlangsung diikuti dengan proses pengundian untuk pemilihan UMNO peringkat pusat dan seterusnya akan diadakan majlis jamuan makan malam “Jasamu Dikenang”.

Perubahan dilakukan pada 27 Mac apabila perbahasan para perwakilan buat pertama kalinya akan berlangsung hingga ke sebelah malam dan dijangka berakhir sekitar jam 11.00 malam.

Oleh yang demikian, ucapan penggulungan dan penangguhan akan dilakukan pada 28 Mac dan dijangka akan berakhir lebih awal iaitu sekitar jam 1.00 tengah hari.

Pemendekan masa ini dibuat bagi membolehkan ahli-ahli UMNO turun padang pada hari penamaan calon yang jatuh pada 29 Mac 2009 iaitu sehari lepas Perhimpunan Agung UMNO.

Berhubung dengan pilihan raya kecil yang akan berlangsung sejurus selesainya Perhimpunan Agung UMNO, beberapa pandangan telah diberikan oleh ketua-ketua Badan Perhubungan UMNO Negeri untuk pertimbangan bagi sebarang kemungkinan.

Dalam masa yang sama, pemilihan calon akan dibuat awal agar tidak berlaku sebarang kerumitan memandangkan masa yang suntuk apabila pilihan raya tersebut akan dibuat selepas persidangan UMNO.

Justeru itu, agihan tugas kepada jentera pilihan raya juga telah dijalankan dengan amanah dan tnggungjawab yang mantap bagi memastikan kemenangan berpihak kepada calon Barisan Nasional (BN).

Dalam hal ini, Ibu Pejabat telah mengambil beberapa pendekatan melalui perancangan yang teratur dan teliti agar kesinambungan pentadbiran BN tetap utuh dan menjadi warisan kepada generasi muda.

(Sumber :- Mar 6th, 2009 | By Ropikah Ahmad | Category: Berita Utama, http://umno-online.com/?p=489)

1 comment:

TokMudim said...

Tahniah, teruskan perjuangan.

Perhatian kepada suami-isteri : Kempen KELUARGA BAHAGIA
Hentikan amalan seks oral. Hargai dan hormati bibir-bibir merah isteri anda, bibir yang mengaji kalimah-kalimah suci, bibir-bibir yang mendidik anak-anak anda