ANDA PELAWAT KE


Tuesday, June 9, 2009

13 PATI DI KG. SUNGAI BARU ?.. LABUAN ?

13 PATI warga Filipina ditahan

LABUAN 1 Jun - Polis menahan seramai 13 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Filipina melalui satu operasi di penempatan setinggan di Kampung Sungai Baru, dekat sini, Jumaat lepas.

Ketua Polis Wilayah Labuan, Supritendan Saiman Kasran berkata, kesemua mereka berusia antara 20 dan 50 tahun itu ditahan kerana pelbagai kesalahan.

Jelasnya, antara kesalahan mereka yang dilakukan ialah tidak mempunyai dokumen perjalanan, tiada permit kerja dan memegang pas kerja yang tamat tempoh.

"Seramai 28 penduduk kampung itu diperiksa dan hasil pemeriksaan lanjut hanya 13 orang ditahan atas beberapa kesalahan," katanya kepada pemberita, di sini semalam.

Beliau berkata, daripada jumlah 13 PATI itu, lima adalah lelaki manakala selebihnya adalah wanita yang akan dihantar ke pusat tahanan sementara (PTS) di Kota Kinabalu.

"Selepas proses pemeriksaan lanjut di PTS Kota Kinabalu, 13 PATI tersebut akan dihantar ke negara asal dan didakwa mengikut Seksyen 6 (3) Akta Imigresen 1959/1963," katanya.

Menurutnya, operasi berkenaan memakan masa selama sehari dan dijalankan oleh 12 anggota polis.

Saiman berkata, operasi membanteras PATI itu akan diteruskan dari semasa ke semasa bagi memastikan Labuan bebas daripada golongan tersebut.

Sehubungan itu, beliau berharap, orang ramai akan memberi kerjasama penuh kepada pihak polis bagi membantu membanteras PATI dengan lebih cepat dan berkesan.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0602&pub=utusan_malaysia&sec=Sabah_%26_Sarawak&pg=wb_08.htm&arc=hive)

No comments: