ANDA PELAWAT KE


Tuesday, June 30, 2009

SHAHANIM SUSUR AKAR UMBI

Shahanim susur akar umbi

Oleh Shaidah Shafie
shasha@bharian.com.my

Azam perkasakan generasi muda menerusi Puteri Umno

KEHADIRAN wanita dalam politik, selain dipandang remeh, mereka juga dianggap sebagai penyeri suasana semata-mata. Bahkan, lebih memburukkan keadaan, ada antara sesama ahli wanita yang menyertai politik saling tuduh menuduh antara satu sama lain apabila berlaku sesuatu perkara dalam pertubuhan.

Bagaimanapun, bagi mereka yang benar-benar terpanggil menyertai politik kerana perjuangan membangunkan bangsa, tentunya tidak akan membiarkan tanggapan itu melemahkan peribadi diri selain menganggap titik bengik politik wajar ditangani sebaik mungkin sekiranya mereka di atas landasan yang betul.


Tempias fitnah politik sedikit sebanyak terkena kepada Naib Ketua Puteri Umno Malaysia, Shahanim Mohd Yusof yang bukan calang-calang individu boleh menahannya kalau tidak mempunyai semangat juang yang kukuh bagi menghadapi badai politik.

“Saya pernah mengalami fitnah yang hampir mematahkan semangat saya. Pada saat semua anggota Puteri sibuk melakukan tugas masing-masing demi memantapkan perjuangan Puteri pada pemilihan lalu, pelbagai tohmahan dan fitnah diterima, namun ia tidak sedikitpun melemahkan semangat saya untuk bangkit memperjuangkan kebenaran dan menegakkan hak.

“Kata orang, berani kerana benar, takut kerana salah. Bagi saya, fitnah dan tohmahan adalah lumrah dalam politik dan hanya yang cekal mampu bertahan dalam bidang ini.” katanya ketika ditemui di ibu kota, baru-baru ini.

Sehubungan itu, pengalaman berkenaan dianggap satu daripada kerenah kecil yang tidak perlu dilayan, tetapi beliau akui wajar dijadikan batu loncatan untuk membuktikan perjuangannya dalam Puteri tidak bersifat peribadi mahupun mahu meraih perhatian semata-mata.

“Pembabitan saya di dalam politik mungkin boleh dianggap secara kebetulan, tetapi daripada kebetulan itulah menjadi langkah panjang yang lebih serius dan akhirnya meletakkan saya ke dalam situasi yang saya hadapi kini. Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.

“Saya menyertai Puteri Umno secara kebetulan apabila ada rakan meminta saya membabitkan diri secara serius memandangkan pada ketika itu masih belum ramai pemimpin muda membabitkan diri dengan politik. Pada mulanya saya teragak-agak, tetapi apabila mula membabitkan diri, saya semakin nampak dan memahami hala tuju Puteri,” katanya.

Shahanim yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang perbankan memanfaatkan ilmu perbankan sebaik mungkin selepas menceburi bidang politik. Pengalaman bergaul dengan pelanggan ketika bertugas di institusi kewangan ternyata banyak membantu beliau menangani politik semasa dengan baik.

“Keadaan perjuangan semakin jelas apabila saya memenangi jawatan sebagai Naib Ketua Puteri Umno Malaysia. Walaupun Puteri sudah tiga kali bertukar pucuk pimpinan teratas, perjuangan kami adalah seiring. Mana yang baik kita jadikan teladan, yang tidak baik dijadikan sempadan,” katanya.

Akuinya, sesuai dengan nama ‘Puteri’ yang melambangkan satu maksud indah lagi positif, beliau mempunyai misi khusus sejajar dengan tanggungjawab yang terbeban di bahu demi untuk mewujudkan kelompok muda-mudi yang berupaya menjadi pemimpin berkebolehan dalam semua aspek pada masa depan.

“Saya memberanikan diri masuk ke dalam gelanggang politik kerana terpanggil untuk membantu generasi muda dan rakyat bagi mencapai satu kehidupan yang sejahtera seperti memberi pendidikan asas kepada mereka yang memerlukan untuk bekalan masa depan mereka sendiri.

“Saya ingin membentuk generasi muda Umno ke arah yang lebih kukuh dan menarik mereka menyertai Umno, menerima Umno dengan fahaman yang betul. Sehubungan itu, saya mahu mereka mempunyai kesedaran terhadap peranan Umno, masuk ke dalam pertubuhan dan fahami apakah yang diperjuangkan pertubuhan selama ini,” katanya.

Bagi Shahanim, kalau tidak boleh memegang jawatan tinggi sekalipun, sekurang-kurangnya generasi muda mempunyai wawasan dalam hidup, mampu menyara diri dengan selesa selain membantu golongan miskin dan kurang upaya.

Ibarat ular menyusur akar, takkan hilang bisanya dan itulah pegangan ibu kepada empat cahaya mata itu. Beliau akan tetap meneruskan khidmat ‘turun ke akar umbi’ bagi membuktikan Puteri Umno prihatin mengenai mereka yang jauh di pedalaman tanpa menjadikan jarak atau masa adalah halangan bagi membantu masyarakat mengecap kesenangan dalam sebuah negara merdeka.

“Untuk melakukan tugas berkenaan, saya yakin Puteri yang dianggotai wanita mempunyai kekuatan luar biasa kerana kita tahu wanita amat penting dalam komposisi penduduk di Malaysia. Mereka sering dianggap sebagai penyeri, tetapi perlu diingat wanita mempunyai kekuatan sendiri dalam menangani isu politik,” katanya.

Beliau juga menegaskan, akan terus memberikan sokongan yang jitu kepada Ketua Puteri Umno kerana menyedari perjuangan mereka adalah untuk kebaikan sayap itu sendiri.

“Saya yakin Ketua Puteri mempunyai alasan tersendiri dalam setiap tindak-tanduk yang dilakukan. Beliau tahu apa yang beliau lakukan. Saya akan sentiasa memberikan sokongan kepada beliau dalam setiap langkah demi memajukan pergerakan ini dan membangunkan generasi muda kita,” katanya.

Shahanim yang turut membabitkan diri dalam perusahaan bahan api mengakui ada pendapat mengatakan individu yang membabitkan diri dalam politik menjadikan wadah perjuangan politik sebagai asas untuk bertapak lebih kukuh dalam bidang perniagaan.

Hakikatnya, beliau menjadikan perniagaan sebagai tiang untuk menyokong perjuangan dalam parti bagi membantu generasi muda memiliki pengetahuan dalam bidang perniagaan melalui pengalaman yang dikutip sendiri.

“Saya menggunakan modal sendiri membantu mereka yang berminat memulakan perniagaan dengan kadar bayaran balik yang sama jumlahnya. Tiada sebarang bayaran faedah dikenakan, tetapi dengan syarat mereka sanggup memajukan diri dan berusaha keras memastikan perniagaan mereka berjaya.

“Saya sendiri tidak mahu melepaskan peluang perniagaan yang ada kerana yakin dengan kata-kata hadis mengenai sembilan daripada 10 pintu rezeki adalah daripada cabang perniagaan. Jadi, apa salahnya saya memajukan diri sendiri serta membantu mereka yang benar-benar ingin mengubah nasib mereka ke arah yang lebih baik,” katanya.

Beliau juga mengamalkan rezeki yang diperoleh patut dikongsi bersama dengan mereka yang berhak. Justeru, beliau mengamalkan sikap hanya mengambil 1/10 saja daripada apa yang diperoleh kerana menyedari sembilan daripadanya adalah rezeki mereka yang pernah ‘memberi’ kepadanya terdahulu.

“Walau apa sekalipun yang saya pernah dan akan hadapi, saya amat berterima kasih kepada ibu saya serta suami dan anak-anak yang sentiasa memberi sokongan moral. Mereka adalah kekuatan saya. Sikap tenang ibu banyak mempengaruhi saya dalam membuat keputusan dan tanpa restu darinya, saya tidak mungkin setabah ini dalam dunia politik,” katanya.

INFO: Shahanim Mohamad Yusoff

 • Tarikh lahir: 4 Januari 1973
 • Tempat lahir: Sungai Petani,Kedah
 • Umur: 36 Tahun
 • Status Perkahwinan: Berkahwin
 • Nama Suami: Sharizan Salleh
 • Anak: Nurul Shafiqah, Nurul Syazlieyana, Mohamad Shafiq Aiman dan Mohamad Shahir Imran Sharizan.
 • Pencapaian Akademik: Diploma Business Administration , Institut Teknologi Mara (kini UiTM) Arau (PJJ); Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (Kepujian) BBA Hons Universiti Utara Malaysia (UUM) Sintok.

 • Jawatan disandang: Pengarah Urusan Alam Damai Enterprise dan Rasha Utara Enterprise


Pembabitan dalam politik:
 • 2001 sehingga kini, Ketua Pergerakan Puteri Umno Bahagian Sungai Petani.
 • 2004 hingga Mac 2009, Ketua Pergerakan Puteri Umno Kedah.
 • 2004 sehingga 25 Mac 2009, Exco Pergerakan Puteri Umno Malaysia.
 • Mac 2008 hingga kini, Ketua Umno Cawangan Sungai Petani Bandar.
 • Mulai 25 Mac 2009, Naib Ketua Pergerakan Puteri Umno Malaysia.


Pembabitan lain:
 • 2007 hingga kini, Yang DiPertua Perdasama Negeri Kedah.
 • Penaung Persatuan Kebajikan Pasar Tani Kuala Muda.
 • Pengerusi Persatuan Belia Nur Kasih Kuala Muda
 • AJK Kolej Komuniti Sungai Petani, Kedah


Pencapaian:
 • 2003 - Bintang Kebaktian Masyarakat - BKM oleh Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Tuanku Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah, Sultan Kedah Darulaman sempena ulang tahun Keputeraan Baginda Ke 73.
 • 2005 - Ahli Mahkota Kedah - AMK oleh DYMM Tuanku Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah Sultan Kedah Darulaman sempena ulang tahun Keputeraan Baginda Ke 77.
 • 2007-Bintang Cemerlang Melaka - BCM oleh Yang DiPertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob sempena Ulang tahun Kelahiran Ke 69
 • 2008- Jaksa Pendamai - JP Oleh DYMM Tuanku Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah Sultan Kedah Darulaman sempena ulang tahun Keputeraan Baginda Ke 80.
(Sumber :- http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday/Ratu/20090629072506/Article/)

Wednesday, June 24, 2009

ROSMAH TERIMA KUNJUNGAN PUTERI

ROSMAH Mansor (kanan) menerima kunjungan hormat anggota Exco Pergerakan Puteri UMNO yang diketuai Rosnah Abdul Rashid Shirlin (dua dari kanan) di kediaman rasmi di Sri Satria, Putrajaya, semalam.

PUTRAJAYA 23 Jun - Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor hari ini menerima kunjungan hormat anggota pergerakan Puteri UMNO di Sri Satria di sini.

Ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, yang mengetuai rombongan 40 anggota pergerakan itu berkata, kunjungan berkenaan juga bertujuan menjemput isteri Perdana Menteri untuk merasmikan beberapa program anjuran Puteri UMNO.

"Puteri UMNO turut menyatakan hasrat untuk mengadakan program kerjasama dengan Permata Negara yang dinaungi Datin Seri Rosmah," katanya.

Rosnah berkata, isteri Perdana Menteri turut memberikan kata-kata nasihat dan semangat kepada anggota Puteri UMNO untuk meneruskan perjuangan bagi memastikan kejayaan UMNO dan Barisan Nasional. - BERNAMA

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0624&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_09.htm&arc=hive)

Monday, June 22, 2009

BUAT SEMUA AYAHANDA...

Puteri UMNO Bahagian Labuan mengucapkan Selamat Hari Bapa buat semua ayahanda-ayahanda Puteri. Terima kasih atas pengorbanan yang telah dilakukan buat Puteri-Puteri Labuan...moga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki oleh Allah S.W.T.
Kepada ayahanda-ayahanda Puteri yang telah kembali ke rahmatullah didoakan agar roh dicucuri rahmat dan marilah kita hadiahkan AL-FATIHAH buat mereka.

Sunday, June 21, 2009

PUTERI SG.BUTON, SG.LABU, PANTAI & LAJAU

Selamat bersidang diucapkan buat Puteri Cawangan Sungai Buton, Sungai Labu, Pantai dan Lajau. Moga persidangan berlangsung dengan lancar. Tahniah kepada ahli-ahli Puteri yang telah memberikan komitmen sebagai ahli UMNO.

Friday, June 19, 2009

PUTERI : PASUKAN KHAS KENDALIKAN BLOG

Puteri wujud pasukan khas kendali blog

KUALA KRAI: Puteri Umno akan menubuhkan pasukan khas mengendalikan laman blog bagi menjawab isu dimainkan parti lawan, selain menyampaikan hasrat Kerajaan Pusat dalam memajukan kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, menjelang pilihan raya kecil kerusi itu, bulan depan.

Ketuanya, Datuk Rosnah Abd Rashid Shirlin, berkata petugas jentera pergerakan itu juga diminta menjalankan kempen seperti jurujual produk jualan langsung 'barangan' berjenama Barisan Nasional (BN) dalam usaha merampas semula kerusi berkenaan daripada Pas.

"Puteri akan amalkan pendekatan bersifat prihatin dan mesra rakyat dalam usaha mendapatkan sokongan pengundi di Manek Urai, khususnya wanita muda yang jumlahnya dianggar hampir 3,000 orang.

"Selain bergerak dari rumah ke rumah untuk bersemuka dengan kumpulan sasaran ini, kita juga akan memberi fokus terhadap pendekatan alam maya iaitu melalui laman blog yang menjadi medium digemari golongan muda pada masa ini," katanya.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Kesihatan berkata demikian selepas merasmikan Kem Kesihatan Perdana Kuala Krai, yang bertujuan mewujudkan kesedaran mengenai kepentingan menjaga kesihatan, di Sekolah Kebangsaan (SK) Manek Urai, di sini, semalam.

Pilihan raya kecil DUN Manek Urai akan diadakan pada 14 Julai ini, manakala hari penamaan calon pada 6 Julai berikutan penyandang kerusi berkenaan, Ismail Yaakob, 60, daripada Pas meninggal kerana komplikasi jantung 22 Mei lalu.

Rosnah berkata, jentera Puteri khususnya 300 petugas tempatan sudah memulakan gerak kerja mendekati hampir 3,000 golongan wanita muda dan pada masa sama, tidak mengabaikan pengundi lain, termasuk wanita dan warga emas.

"Kita juga mengadakan kursus dan program kepemimpinan bagi memberi persediaan secukupnya kepada petugas Puteri yang akan bertungkus-lumus siang dan malam sepanjang tempoh kempen pilihan raya kecil itu nanti," katanya.

(Sumber :- http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Nasional/20090612224257/Article/)

Monday, June 15, 2009

Sunday, June 14, 2009

PUTERI PIKAT PENGUNDI MUDA

KUALA KRAI 12 Jun - Pergerakan Puteri UMNO akan menggerakkan 300 jentera tempatannya untuk menawan kira-kira 3,000 golongan pengundi wanita muda dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai 14 Julai depan.

Ketuanya, Datuk Rosnah Abd. Rashid Shirlin berkata, jentera terbabit akan menggunakan pendekatan mesra rakyat dan alam maya untuk memastikan Barisan Nasional (BN) dapat menawan kembali DUN tersebut.

''Kita akan pastikan semua pengundi wanita muda di DUN ini menyokong BN namun kita juga tidak akan mengabaikan pengundi lain melalui pendekatan kita.

''Satu mesyuarat akan diadakan hari ini yang akan membincangkan strategi kita iaitu melalui pergerakan dari rumah ke rumah dan berkempen menggunakan blog," katanya.

Beliau ditemui pemberita ketika melakukan lawatan dan memberi sumbangan kepada golongan kurang upaya di Kampung Manek Urai Lama, Kuala Krai di sini hari ini.

DUN tersebut kosong selepas penyandangnya, Ismail Yaacob, meninggal dunia akibat sakit jantung pada 22 Mei lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menetapkan 6 Julai depan sebagai hari penamaan calon dan jika ada pertandingan, 14 Julai sebagai hari pembuangan undi.

Rosnah yang juga Timbalan Menteri Kesihatan berkata, Mesyuarat Exco Puteri kedua yang akan diadakan di Manek Urai petang ini akan memberi tumpuan mengenai strategi pergerakan jentera yang telah dilantik itu.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0613&pub=utusan_malaysia&sec=Politik&pg=po_06.htm&arc=hive)

Friday, June 12, 2009

TAHNIAH DATIN HJH. DAYANG PUNGUT ABDUL JALIL


Puteri Labuan mengucapkan setinggi-tinggi TAHNIAH dan sekalung penghargaan yang tidak terhingga buat Ybhg Datin Hjh Dayang Pungut Binti Abdul Jalil yang telah menerima ANUGERAH JASAMU DIKENANG dalam Majlis Sambutan Hari Guru Peringkat Wilayah Persekutuan Labuan. Puteri juga pernah menjadi anak didik "Cikgu Dayang" satu ketika dulu. Bagi Puteri, beliau merupakan guru yang sangat mempunyai komitmen tinggi dan ikhlas dalam mencurahkan ilmu pengetahuan kepada anak-anak didiknya... Moga beliau sentiasa dimurahkan rezeki sekeluarga dan terus berbakti kepada anak bangsa.... TERIMA KASIH CIKGU...

PERSIDANGAN PUTERI UMNO CAWANGAN DURIAN TUNJUNG DAN POHON BATU...


AHAD ini... 14 JUN 2009

Persidangan Puteri Cawangan DURIAN TUNJUNG dan POHON BATU..
Kepada semua ahli Puteri cawangan boleh menghubungi Puteri Jura'adhiyah (Ketua Puteri Durian Tunjung) dan Puteri Niswati (Ketua Puteri Pohon Batu) untuk keterangan lanjut.

Wednesday, June 10, 2009

KEK UNIK...... sEDAPNYaaaaaa...

PUTERI tertarik dengan satu laman blog, Kak Kalthum (Labuan).... Kak Kalthum ni mempunyai kemahiran dalam membuat kek-kek yang unik... kalau ada di kalangan Puteri di Labuan yang berminat, bolehlah melayari blog Kak Kalthum di
http://www.kalthomcakes.blogspot.com
atau boleh juga melayari
http://www.koperasiputeri.blogspot.com

Nampak unik dan SEDAPPPPppppp.... :)

Tuesday, June 9, 2009

13 PATI DI KG. SUNGAI BARU ?.. LABUAN ?

13 PATI warga Filipina ditahan

LABUAN 1 Jun - Polis menahan seramai 13 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Filipina melalui satu operasi di penempatan setinggan di Kampung Sungai Baru, dekat sini, Jumaat lepas.

Ketua Polis Wilayah Labuan, Supritendan Saiman Kasran berkata, kesemua mereka berusia antara 20 dan 50 tahun itu ditahan kerana pelbagai kesalahan.

Jelasnya, antara kesalahan mereka yang dilakukan ialah tidak mempunyai dokumen perjalanan, tiada permit kerja dan memegang pas kerja yang tamat tempoh.

"Seramai 28 penduduk kampung itu diperiksa dan hasil pemeriksaan lanjut hanya 13 orang ditahan atas beberapa kesalahan," katanya kepada pemberita, di sini semalam.

Beliau berkata, daripada jumlah 13 PATI itu, lima adalah lelaki manakala selebihnya adalah wanita yang akan dihantar ke pusat tahanan sementara (PTS) di Kota Kinabalu.

"Selepas proses pemeriksaan lanjut di PTS Kota Kinabalu, 13 PATI tersebut akan dihantar ke negara asal dan didakwa mengikut Seksyen 6 (3) Akta Imigresen 1959/1963," katanya.

Menurutnya, operasi berkenaan memakan masa selama sehari dan dijalankan oleh 12 anggota polis.

Saiman berkata, operasi membanteras PATI itu akan diteruskan dari semasa ke semasa bagi memastikan Labuan bebas daripada golongan tersebut.

Sehubungan itu, beliau berharap, orang ramai akan memberi kerjasama penuh kepada pihak polis bagi membantu membanteras PATI dengan lebih cepat dan berkesan.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0602&pub=utusan_malaysia&sec=Sabah_%26_Sarawak&pg=wb_08.htm&arc=hive)

Thursday, June 4, 2009