ANDA PELAWAT KE


Tuesday, July 28, 2009

GADIS PERLU CELIK JENAYAH

ROSMAH Mansor memasukkan duit sebagai tanda perasmian Tabung B2R pada Majlis Pelancaran Banteras Ragut dan Rogol anjuran Puteri UMNO sambil diperhatikan oleh Rosnah Abdul Rashid Shirlin di Dataran Merdeka, semalam.

Oleh ROHANI IBRAHIM
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 25 Julai - Generasi muda terutamanya gadis bukan sahaja perlu celik teknologi maklumat tetapi juga celik jenayah, kata isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Menurutnya, golongan celik jenayah akan menjauhkan mereka daripada menjadi mangsa dengan tidak membiarkan diri, ahli keluarga dan sahabat terdedah kepada kejadian jenayah itu.

Beliau memberitahu, dalam tempoh Januari hingga April tahun ini kes ragut mencatatkan peningkatan sebanyak 99 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu.

''Peningkatan mendadak kes ragut menimbulkan kebimbangan khususnya tentang keselamatan seharian masyarakat.

''Kebimbangan ini mempunyai asas kerana ada jenayah ragut yang menyebabkan kematian atau cedera parah ke atas mangsa,'' katanya.

Rosmah berkata demikian ketika berucap melancarkan Program Banteras Ragut dan Rogol (B2R) Puteri UMNO di Dataran Merdeka di sini hari ini.

Hadir sama pada majlis itu ialah Ketua Puteri UMNO yang juga Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Pada majlis sama, Rosmah turut merasmikan Tabung B2R Puteri UMNO yang ditubuhkan bagi meringankan beban mangsa-mangsa ragut dan rogol.

Tabung berkenaan sudah berjaya mengumpulkan RM129,500 dalam masa dua minggu.

Jelas Rosmah, memandangkan golongan yang sering menjadi mangsa ragut ialah wanita maka mereka perlu dididik untuk melengkapkan diri dengan ilmu pertahanan diri.

''Wanita juga mesti diajar tentang penjagaan keselamatan diri terutamanya ketika berada di tempat awam yang terdedah kepada kemungkinan diragut.

''Begitu juga dengan jenayah rogol. Anak-anak gadis sering menjadi mangsa rogol kerana ditipu dan tertipu oleh janji-janji manis teman lelaki masing-masing,'' katanya.

Sementara Rosnah yang ditemui pemberita selepas majlis itu berkata, B2R akan diluaskan ke seluruh negara melalui kelas seni mempertahankan diri, seminar keselamatan dan aktiviti berjalan kaki di tempat-tempat awam sambil menyebarkan risalah mengenai B2R.

''Sejumlah 500,000 risalah B2R sudah siap untuk diedarkan kepada golongan wanita di tempat-tempat awam seluruh negara.

''Risalah B2R berkenaan memuatkan langkah-langkah awal bagi mengelak jenayah ragut dan rogol serta senarai nombor-nombor telefon polis dan hospital,'' jelasnya.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0726&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_04.htm&arc=hive)

Friday, July 24, 2009

Prinsip '6S' amalan Puteri UMNO

KUALA LUMPUR 17 Julai - Ahli-ahli Puteri UMNO diingatkan agar mematuhi enam prinsip ('6S') untuk membantu pucuk pimpinan bagi memulihkan kembali kepercayaan masyarakat terhadap parti itu.

Naib Ketua Puteri UMNO, Shahanim Mohd. Yusof berkata, prinsip itu adalah sayang kepada parti, setia pemimpin dan setiakawan, semangat berpasukan, selalu bersama dengan golongan muda, bersungguh-sungguh membuat program dan senyum selalu.

Menurut beliau, keenam-enam prinsip tersebut akan membantu menjayakan aspirasi pucuk pimpinan.

''Setiap anggota Puteri UMNO harus memupuk keenam-enam prinsip di sanubari masing-masing untuk menjayakan hasrat pucuk pimpinan demi masa depan negara,'' katanya ketika merasmikan Persidangan Perwakilan Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Cheras di sini hari ini.

Beliau mewakili Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin bagi merasmikan persidangan tersebut.

Turut hadir, Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee dan Ketua Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Cheras merangkap Ketua Pergerakan Puteri UMNO Wilayah Persekutuan, Sarina Sharif.

Kira-kira 100 perwakilan dari 21 cawangan hadir ke persidangan tahunan tersebut.

Dalam pada itu, Shahanim berkata, pergerakan itu harus menitikberatkan aspek ilmu dan patut meluangkan masa untuk menambahkan ilmu pengetahuan.

''Ketika mengadakan sesuatu acara atau majlis, anda boleh meluangkan masa kira-kira dua jam untuk mengadakan kursus seperti biro tatanegara,'' jelasnya.

Tambah beliau, berpolitik macam manapun, Puteri-Puteri UMNO harus memberi keutamaan kepada suami dan keluarga masing-masing.

''Keluarga adalah keutamaan kita. Itulah harta kita,'' jelasnya.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0718&pub=utusan_malaysia&sec=Kota&pg=wk_05.htm&arc=hive)

Sunday, July 19, 2009

UMNO TIDAK TERKEJUT

UMNO tidak terkejut

KLUANG 18 Julai - Tindakan bekas Ketua MCA Bahagian Bakri, Datuk Chua Jui Meng menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak mengejutkan UMNO.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sebaliknya berkata, perkara itu telah dijangka ekoran beberapa kenyataan yang dibuat oleh Jui Meng sebelum ini.

''Itu haknya dan bagi saya ia tidak mengejutkan kerana telah dijangka beliau akan memasuki PKR setelah tiada tempat dalam MCA dan tidak lagi memimpin Bahagian Bakri," katanya.

Beliau diminta mengulas pengumuman Jui Meng untuk menyertai PKR pada satu forum anjuran PKR yang turut dihadiri Penasihat parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim, di Kuala Lumpur hari ini.

Terdahulu, Hishammuddin yang juga Menteri Dalam Negeri serta Ahli Parlimen Sembrong melancarkan Kepolisan Komuniti Daerah Kluang, di Sekolah Kebangsaan LKTP Ulu Belitong, Bukit Tongkat, di sini hari ini.

Hadir sama Ketua Polis Johor, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff dan timbalannya, Datuk Jalalluddin Abdul Rahman.

Menurut Hishammuddin, kemasukan bekas pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) ke dalam parti pembangkang bukan perkara ganjil.

''Sebelum ini, banyak bekas menteri yang pernah keluar dan masuk PKR dan itu hak mereka," katanya.

Ditanya adakah tindakan Jui Meng itu akan menjejaskan BN, beliau berkata, masa akan menentukan sama ada keputusan itu tepat atau tidak.

''Kekuatan BN khususnya UMNO tidak berkisar kepada individu atau personaliti seseorang, sebaliknya ia berpegang kepada perjuangan setiap anggota parti," katanya.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0719&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_01.htm)

Wednesday, July 15, 2009

DARI FACEBOOK ROSNAH RASHID SHIRLIN...

Rosnah Rashid Shirlin Saya kagum dengan daya juang para petugas BN.Penuh dedikasi,tak cepat melatah walaupun ada adik-adik saya yang tercedera. Inilah namanya perjuangan dan pengorbanan. Tahniah kepada semua jentera.. Kita tak kalah, PAS yang tak menang mudah. Jangan putus asa, yang penting perjuangan UMNO sebenar demi agama,bangsa dan Negara!!!

Sunday, July 12, 2009

TAHNIAH... Senator Datuk Armani Mahiruddin

Pelantikan Armani memang dinantikan golongan wanita

KUALA LUMPUR 10 Julai - Pelantikan Senator Datuk Armani Mahiruddin sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara, wanita pertama menyandang jawatan itu, membuktikan kerajaan mengiktiraf wanita untuk menduduki jawatan tinggi sebagai pembuat keputusan.

Pergerakan Wanita UMNO, Puteri UMNO dan Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO) juga menyifatkan wanita sentiasa bersedia menerima tanggung jawab berat jika diberi peluang.

Pada masa yang sama, ketiga-tiga pertubuhan itu berharap kerajaan melantik lebih ramai wanita menduduki jawatan yang boleh pembuat keputusan bagi memenuhi sasaran 30 peratus yang ditetapkan sekian lama.

Exco Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Maznah Mazlan berkata, wanita boleh diintegrasikan dalam semua bidang arus perdana sekiranya lebih ramai golongan itu diberi peluang menduduki jawatan penting.

Beliau berkata, isu-isu berkaitan wanita, kekeluargaan dan kesihatan boleh diketengahkan jika ramai wanita menduduki jawatan pembuat keputusan dalam kerajaan.

"Saya yakin Armani dapat menjalankan tugasnya dengan baik berikutan pengalamannya sebagai ahli Dewan Negara sejak sekian lama," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Maznah mengulas pelantikan Armani yang juga Exco Wanita UMNO sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara semalam.

Dalam pada itu, beliau berharap pelantikan Armani menyuntik semangat wanita lain untuk membuat persediaan memikul jawatan berat jika diberi peluang.

Ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin pula berpendapat, pelantikan Armani itu membuktikan kerajaan prihatin dengan peranan wanita sekali gus memberi kepercayaan kepada mereka memegang jawatan pembuat keputusan.

"Saya harap lebih banyak jawatan penting diberi kepada wanita bukan sebagai memenuhi kuota semata-mata tetapi kerana kemampuan dan kredibiliti mereka.

"Sebagai anak Sabah, saya turut berbangga dengan Armani selaku Ketua Wanita UMNO Sabah dilantik memegang jawatan penting itu," katanya.

Pelantikan ini, ujarnya, sekali gus menafikan dakwaan parti pembangkang bahawa Sabah dipinggirkan.

Sementara itu, Presiden WAO, Meera Samanther berkata, pelantikan wanita menduduki jawatan penting itu memang dinantikan memandangkan jumlah penduduk wanita hampir sama dengan lelaki dengan kadar 50 peratus daripada 27 juta rakyat negara ini.

Pelantikan itu, jelasnya, membuktikan usaha kerajaan ke arah memenuhi Konvensyen CEDAW yang ditandatangani untuk menghapuskan segala bentuk diskriminasi terhadap wanita.

"Kita juga mahu suara wanita didengar lebih lantang di Parlimen dan untuk itu memerlukan mereka bertanding dalam pilihan raya umum di kawasan yang boleh mereka menang," katanya.

Meera juga berharap Armani melaksanakan tugasnya dengan baik dan adil tanpa mengira jantina.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0711&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_15.htm&arc=hive)

Thursday, July 9, 2009

Puteri UMNO: Tambat hati pengundi

KUALA LUMPUR 7 Julai - Jentera Barisan Nasional (BN) perlu berusaha bersungguh menambat hati pengundi muda pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai jika mahu merobohkan kubu Pas di situ.

Ketua Pergerakan Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abd. Rashid Shirlin berkata, secara dasarnya pihaknya tidak mahu terlalu yakin untuk menakluki kubu Pas itu tetapi usaha bersungguh-sungguh perlu ditunjukkan oleh jentera BN.

Katanya, BN masih mempunyai harapan untuk memenangi pilihan raya kecil itu kerana angin perubahan telah dilihat berlaku di Kelantan dan diharap ia menjadi realiti.

"Kita melihat angin perubahan berlaku di situ terutama dengan penerimaan pengundi muda terhadap calon BN, Tuan Aziz Tuan Mat, yang dilihat sebagai calon rakyat yang dekat di hati pengundi di Manek Urai," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau ditemui selepas mengadakan pertemuan dengan pengurusan kanan Kumpulan Utusan di sini hari ini.

Turut hadir pada pertemuan selama satu setengah jam yang berkisar kerjasama dan hubungan media dengan Puteri UMNO dalam menangani masalah masyarakat ialah Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Tan Sri Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin; Ketua Pengarang Kumpulan, Datuk Abdul Aziz Ishak, timbalannya Othman Mohamad; Penolong Ketua Pengarang 2, Ahmad Abdul Hamid dan Pengarang Berita Kanan, Zulkifli Hamzah.

Sementara itu pergerakan Puteri turut disertai ketua penerangannya Nordiana Shafie; Ketua Puteri Wilayah Persekutuan, Sarina Sharif; Penolong Setiausaha, Nor Azita Abdul Rahman dan Ketua Puteri Gelang Patah merangkap Setiausaha Kerja, Radin Seri Kartini Abdullah dan Setiausaha Sulit Kanan kepada Timbalan Menteri Kesihatan, Syarifah Nazira Syed Basir Ahmad.

Rombongan Puteri itu turut menerima cenderamata berupa gambar barisan pemimpin Puteri yang dibingkaikan Mohamed Hashim.

Rosnah juga memberitahu, pergerakan Puteri UMNO di Manek Urai telah menjalankan program dan pendekatan yang diterima oleh penduduk setempat sejak wakil rakyat Pas Ismail Yaakob meninggal dunia 22 Mei lalu.

Katanya, jentera Barisan Nasional (BN) mempunyai komitmen tinggi untuk memenangi pilihan raya kecil DUN Manek Urai kali ini.

Rosnah berkata, program Doktor Turun Desa Bersama Puteri yang dijalankan hampir setiap hari mulai 27 Jun lalu telah mendapat sambutan daripada penduduk Manek Urai.

Sementara itu ujarnya, program tata rias untuk golongan wanita bersolek dan bertudung dengan cara yang menarik juga telah dilaksanakan lebih awal dari 27 Jun.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0708&pub=utusan_malaysia&sec=Politik&pg=po_07.htm&arc=hive)

Monday, July 6, 2009

FANATIK & TAKSUB ... JANGAN DISALAH ERTI...!

FANATIK sebenarnya wujud dalam setiap aspek kehidupan

Tragedi perpecahan manusia yang dicetuskan oleh fanatik bukan sekadar berlaku dalam ruang lingkup politik, agama dan ideologi semata-mata; bahkan turut merangkumi hal-hal yang agak trivia seperti:
  1. Sukan (Bergaduh dan berbunuhan kerana bola sepak);
  2. Komputer (Windows vs Mac vs Linux [1])
  3. Konsol (Xbox 360 vs PlayStation 3 vs Nintendo Wii)
  4. Hiburan (Peminat fanatik Mawi yang berhempas-pulas mempertahankannya daripada serangan pembenci fanatik Mawi)

Gambar kartun PC vs Mac vs LinuxKomik parodi kepada iklan Apple, Mac vs PC.

Perhati dan amati setiap inci isu yang berpusing di sekeliling; lalu kita akan mendapati bahawa kesemuanya dijangkiti oleh elemen fanatisme. Masing-masing mahu memenangkan apa yang diri sendiri suka dan cinta. Cuma apabila sifat fanatik ini dizahirkan dalam konteks politik, agama atau ideologi, maka kesannya lebih ketara dan mudah untuk kita nampak. Mengapa?

Pertama, kerana ia melibatkan jumlah manusia yang lebih besar. Untuk fanatik berlaku, maka wajib ada sekurang-kurangnya 2 manusia yang saling tidak bersetuju di antara satu sama lain. Lebih ramai manusia yang bertelingkah, maka lebih kuat gelombang fanatik itu.

Kedua, kerana politik, ideologi dan agama adalah berkaitan dengan kekuasaan; dan secara fitrah, manusia cinta kepada kuasa. Kekuasaan pula akan sering membawa penindasan terhadap individu atau kumpulan yang tidak sekapal kepalanya.

Hakikat ini wajib difahami agar kita menyedari bahawa fanatik ada di mana-mana. Adalah sesuatu yang ironi apabila anda memperlekehkan agama, ideologi dan medan politik sebagai lubuk insan fanatik, namun dalam masa yang sama anda sanggup memarahi sesiapa sahaja yang mengusik artis idola anda [2].

Ada jelas?


Tidak kira anda di pihak yang betul atau salah, anda tetap akan ada penyokong fanatik

Mari kita lihat dalam konteks Anwar Ibrahim vs Mahathir. Para penyokong fanatik Anwar Ibrahim menafikan segala tuduhan buruk yang dilemparkan oleh Mahathir. Para penyokong fanatik Mahathir pula memang sudah beriman kepada dakwaannya bahawa Anwar adalah seorang kaki liwat dan agen Amerika.

Segala macam dakwaan dan pembelaan ini membuatkan golongan atas pagar sukar membuat keputusan. Mustahil untuk kedua-duanya berdiri di atas jalan yang benar. Salah seorang pasti berbohong untuk menyelamatkan batang leher sendiri.

Namun apa yang ajaibnya, tidak kira siapa pun yang sebenarnya bersalah di mata pengadilan, mereka pasti akan ada penyokong setia lagi fanatik yang sanggup bermandi darah demi mempertahankan manusia yang dipujanya.

Semua orang tahu betapa kejamnya Adolf Hitler. Beliau bertanggungjawab dalam tragedi Holocaust yang telah mengorbankan berjuta-juta orang Yahudi ketika era Perang Dunia Kedua. Namun beliau tetap mempunyai pengikut setia terutamanya daripada ahli Parti Nazi. Radovan Karadzic, seorang lagi penjenayah perang dan pernah menjadi antara manusia paling dikehendaki di dunia ini, telah membunuh begitu ramai umat Islam ketika Perang Bosnia 1992-1995. Namun masih ada juga yang menyokongnya sehingga ke hari ini.

Walau sekejam mana dua manusia ini, hatta sesiapa pun pemimpin zalim yang bakal lahir di masa hadapan, alam akan memperlihatkan kepada kita bahawa mereka akan tetap disokongi oleh sekumpulan manusia yang fanatik. Mengapakah ini boleh berlaku?

Ini kerana zalim itu relatif: Zalim di mata anda, tidak semestinya zalim di mata orang lain. Bahkan fanatik itu seperti cinta sifatnya; ia buta. Cinta bermaksud kentut busuk yang dilepaskan oleh kekasih tetap didakwa wangi. Fanatisme pula bermaksud yang salah tetap didakwa sebagai betul.

Ada jelas?


P.S. Nantikan kesinambungan entri ini yang bertajuk Agama dan Fanatik.
---

Nota Kaki

^[1] Bahkan di kalangan pengguna fanatik Linux sendiri, mereka juga mampu berpecah-belah. Contoh yang jelas: GNOME vs KDE. Oh, jika anda bertanya yang mana satu saya cenderung, maka saya lebih fanatik kepada GNOME yang bersifat minimalis itu. Hidup GNOME!


^[2] Pada sekitar tahun 1999 dan 2000, saya pernah beberapa kali memperlekehkan si Tomok dari kumpulan New Boys di hadapan para peminat setianya, yang rata-rata terdiri daripada para gadis yang masih berada di bangku sekolah menengah. Semenjak ada di antara mereka yang mengajukan buku lima ke arah saya, taubat saya tak akan kritik lagi suara Tomok yang sengau itu.

Namun setiap kali saya melihat para peminatnya yang menjerit dan meraung-raung apabila Tomok beraksi (walaupun dia sekadar miming), saya mula memikirkan kembali kewajaran taubat saya itu.
(Sumber :- http://hembusan.blogspot.com/2009/01/sesuatu-tentang-fanatik.html)

TAKSUB ?
Perhubungan seorang murid kepada guru atau anak buah kepada pemimpin bermula dengan ikatan ketaatan. Tanpa ketaatan, apalah gunanya seorang guru kepada seorang murid, apalah ertinya seorang pemimpin kepada seorang pengikut. Untuk mengikat perhubungan murid-guru atau pemimpin-pengikut mestilah dengan ketaatan. Tanpa ketaatan maka tidaklah akan berjaya pendidikan dan kepimpinan. Pentingnya ketaatan ini ditegaskan dalam firman Allah bermaksud:

“Hendaklah kamu melakukan ketaatan yang sesungguhnya kepada Allah, Rasul dan pemimpin di kalangan kamu” (An-Nisa:59).

Namun, dalam melaksanakan ketaatan ini, tidaklah boleh membuta tuli atau sembarangan. Islam memberi garis panduan sepertimana yang dimaksudkan oleh Rasulullah iaitu, “tidaklah boleh melakukan ketaatan kepada makhluk dalam apa jua perkara maksiat.”

Dalam hadis lain, Rasulullah menyatakan sebegini: “Sesungguhnya ketaatan kepada pemimpin itu hanyalah kepada kebaikan.” Selagi kita berpegang kepada hadis-hadis ini, maka tidak timbullah perkara yang bertentangan dengan Islam baik akidah, syariat ataupun tasauf dalam melakukan ketaatan kepada guru atau pemimpin kita.

Ketaatan yang sedemikian pula boleh membawa kepada kecintaan. Terkadang kecintaan datang dulu, baru kemudian datang ketaatan. Terkadang sudah lama taat, baru datang cinta. Kalau taat sahaja tanpa cinta, boleh jadi taat itu ada kepentingan. Lahir sahaja taat, tapi hati mendongkol atau menolak. Lahir sahaja taat, tapi rupanya ada udang di sebalik batu. Pura-pura taat tetapi ada benda lain yang diidamkan di sebalik ketaatan tersebut. Pura-pura taat semata-mata untuk mendapat habuan dunia. Yang sebaiknya adalah orang itu dia taat atas dasar cinta. Dia buat sesuatu itu memang kerana dia cinta orang tersebut. Seperti seorang isteri yang taat kepada suami, melakukan apa sahaja yang diminta oleh suami sebagai pembuktian cintanya kepada suami.

Tak kenal maka tak cinta. Sudah kenal maka timbul kecintaan. Kecintaan itu datang atas banyak sebab. Salah satunya kerana faktor wibawa pemimpin tersebut. Lagi, kerana guru atau pemimpin itu banyak berjasa kepada murid atau anak buahnya. Bila cinta sudah mendalam, maka di situlah ada pembuktian. Perkara ini adalah fitrah yang terdorong daripada hati orang yang mencintai. Seorang murid yang cinta kepada guru, dia sanggup berkhidmat kepada gurunya. Asalkan dia boleh berkhidmat kepada gurunya, di situ adalah kepuasan untuknya. Keseronokan orang bercinta tidak bertepi. Ada waktu diberinya hadiah. Ada waktunya dikirim salam. Ada waktu, disebut-sebut namanya. Bahkan kerana cinta yang mendalam, orang-orang yang rapat dengan guru tersebut turut dicintainya. Ini termasuk ibu bapa, adik-beradik dan anak-anak guru tersebut. Cinta seperti inilah yang membawa kepada ketaksuban.

Ditambah lagi, kecintaan seperti ini tidaklah terhenti setakat kepada guru itu sahaja. Sebenarnya, ia hanya sebagai wasilah atau transit membawa kepada kecintaan kepada Tuhan. Inilah seperti yang disabdakan oleh Rasulullah, membawa maksud, “hendaklah kamu bersama Allah, dan jika kamu tidak mampu melakukannya, bersamalah dengan orang yang bersama Allah (Arifbillah), nescaya dia akan membawa kamu sampai kepada Allah.” Dalam hadis lain, Rasulullah menegaskan seperti berikut: “Hendaklah kamu dipimpin oleh orang-orangmu yang alim kerana sesungguhnya mereka adalah penghubung antara kamu dengan Tuhan”.

Kalaulah seorang alim itu boleh menjadi penghubung atau wasilah antara kita kepada Tuhan, mengapa tidak kita mengikat perhubungan dengan orang alim tersebut, moga-moga melaluinya kita diterima Tuhan. Bahkan ikatan itu tidak dapat dilaksanakan melainkan dengan ketaatan dan kecintaan yang bersungguhan.

Kecintaan dan ketaatan atau disebut ketaksuban ini tidaklah sampai kepada tahap pemujaan kerana bahwasanya pujian dan pemujaan itu layak kepada Allah sahaja. Orang yang faham tak berbuat begitu.

Jelas seperti dinyatakan dalam Al-Quran, ayat kedua dalam surah Al-Fatihah, “Segala puji dan puja itu hanyalah selayaknya untuk Allah, Tuhan pentadbir alam.” Maknanya, ayat ini sudah sendirinya menjadi “pendinding” kepada orang orang-orang yang bercintaan supaya tidak sampai kepada pemujaan kerana dilarang sebegitu rupa.

Kalaupun ada pujian, itu sebenarnya tidak lari daripada ajaran Islam. Ia termasuk dalam konsep “attahadasu binikmatillah” yakni menyebut nikmat Allah. Seorang yang berilmu dan kuat beragama dalam melaksanakan perintah Allah dan meninggalkan laranganNya, patut sangat disebut namanya dan diceritakan kelebihannya. Ini dinyatakan dalam Al-Quran, firman Allah bermaksud:

“Maka nikmat Tuhanmu hendaklah kamu sebutkannya.”
(Ad-Dhuha:11)

Rasulullah sendiri memberitahu dalam satu maksud hadis beliau, “menceritakan nikmat Allah adalah syukur dan tidak melakukannya adalah kufur. Dan barangsiapa yang tidak mensyukuri manusia, maka dia tidak mensyukuri Allah.” Hakikatnya memuji orang Tuhan itu adalah mensyukuri nikmat Tuhan yang berlaku pada orang Tuhan tersebut. Mencerita-ceritakan kelebihan orang Tuhan itu adalah satu bentuk kesyukuran kepada Tuhan.

Adapun kecintaan kepada yang bukan dengan orang Tuhan (Arifbillah), inilah yang sepatutnya dibimbangkan. Kecintaan seperti ini, jika tidak dijaga dan dipandu dengan ajaran Islam, tidak akan sampai kepada Tuhan. Bahkan ianya boleh membawa kepada kemaksiatan dan menyebabkan tergelincirnya seseorang daripada agama yang lurus. Kebanyakan kecintaan ini berlaku kepada orang yang jahil agama. Banyak terjadi pengidolaan berlaku di kalangan muda-mudi terhadap ikon mereka dalam bidang hiburan, sukan dan fesyen. Apakah mereka ini patut dibiarkan sahaja?

Di sinilah ramai orang tidak faham, dengan semudahnya menuduh orang yang taksub kepada guru atau pemimpin itu salah. Lebih berat lagi mereka sewenang-wenangnya menuduh orang seperti ini boleh membawa kesesatan. Sedangkan tidaklah menjadi kesalahan taksub itu kecuali taksub kepada pemimpin atau guru yang jelas tidak menepati aliran akidah. Ataupun taksub kepada pemimpin atau guru yang terang-terangan tidak bersyariat seperti tidak bersembahyang atau tidak berpuasa. Bahkan mereka tidak sedar, orang yang belajar tanpa guru pun sebenarnya boleh membawa kesesatan kerana Sayyidina Ali pernah menyebutnya bahawa orang yang belajar tanpa guru maka syaitanlah yang akan menjadi gurunya.

Kini masanya untuk rakyat menilai keberkesanan pembangkang - Ketua Puteri Umno

Kini masanya untuk rakyat menilai keberkesanan pembangkang - Ketua Puteri Umno

03/07/2009 4:50pm

PUTRAJAYA 3 Julai — Inilah masanya untuk rakyat menilai sendiri kecekapan dan kejujuran pembangkang berkhidmat untuk mereka.

“Adalah jelas kini, bahawa pakatan pembangkang sebenarnya berada dalam keadaan yang rapuh, tetapi enggan mengakui kelemahan mereka. Walaupun mereka diberi peluang untuk mentadbir sebuah negeri, keadaannya sudah menjadi huru-hara.

“Apatah lagi jika mereka diberi kepercayaan yang lebih besar untuk mentadbir sebuah negara,” kata Ketua Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin di sini hari ini.

Justeru itu rakyat perlu menilai sendiri tindakan DAP Kedah yang mengumumkan untuk keluar daripada pakatan pembangkang di negeri itu kerana tidak lagi yakin dengan keadilan kerajaan negeri dalam mentadbir negeri pimpinan PAS, katanya yang juga Timbalan Menteri Kesihatan.

“Pakatan pembangkang sebenarnya menghadapi masalah dalaman yang agak serius, tetapi atas sikap sombong, mereka enggan mengakui hakikat tersebut,” katanya. - Bernama

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0703&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_15.htm&arc=hive)