ANDA PELAWAT KE


Friday, August 21, 2009

buat semua pelayar blog...

Tuesday, August 18, 2009

MESYUARAT TAHUNAN PERWAKILAN PUTERI UMNO BAHAGIAN LABUAN TAHUN 2009
Mesyuarat Tahunan Perwakilan Puteri UMNO Bahagian Labuan Tahun 2009 telah diadakan pada 16 Ogos 2009 (Ahad). Mesyuarat tersebut telah dirasmikan secara serentak bersama Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Labuan. Perasmian serentak kali ini telah disempurnakan oleh Ybhg Datuk Hj. Yunus Bin Hj. Kurus, Pemangku Ketua UMNO Bahagian Labuan.

Dalam ucapan perasmian tersebut, Ybhg Pemangku Ketua UMNO Bahagian ada memberikan pesanan penting iaitu selain Wanita, Puteri juga merupakan tenaga penting dalam menjamin masa depan Barisan Nasional pada masa-masa akan datang. Peranan yang amat penting dimainkan oleh golongan muda ini diharap dapat digunakan sepenuhnya bagi menarik golongan wanita muda di luar menyertai Puteri UMNO dan seterusnya memberikan sokongan terhadap Barisan Nasional.

Puteri juga mengucapkan setinggi-setinggi penghargaan kepada Ybhg Dato' Hj. Suhaili Bin Abdul Rahman, atas kesudian beliau hadir ke majlis perasmian ini. Puteri amat berasa berbangga dengan semangat tinggi dan kuat beliau terhadap parti Melayu ini. Walaupun nasib beliau sebagai Ketua UMNO belum dapat ditentukan, namun keprihatinan beliau terhadap parti ini begitu kuat sekali. Puteri Labuan juga tidak mensia-siakan masa yang begitu singkat bersama beliau, dan atas permintaan Wanita & Puteri, beliau telah sudi memberikan kata-kata semangat kepada kedua-dua pergerakan sayap UMNO ini.

Terima kasih Ybhg Dato'.... moga semangat Dato' ini akan dapat diwarisi oleh golongan muda yang baru berjinak-jinak dalam arena ini....demi untuk agama, bangsa dan negara kita.

Tidak lupa setinggi-tinggi tahniah dan terima kasih kepada semua perwakilan Puteri, juga barisan kepimpinan AJK Puteri UMNO Bahagian Labuan yang telah bertungkus-lumus membantu dalam menjayakan persidangan kali ini... Hanya Allah S.W.T yang dapat membalas jasa kalian dalam perjuangan ini.

Tuesday, August 11, 2009

Wanita berperanan tangani dadah

KANGAR 9 Ogos - Kerajaan negeri berharap golongan wanita akan memainkan peranan yang penting dalam menangani isu penagihan dadah dalam masyarakat.

Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Dr. Md. Isa Sabu berkata, golongan wanita dilihat mampu melaksanakan tugas itu kerana mempunyai ketahanan diri yang kuat dan lebih dekat dengan anak-anak serta suami masing-masing.

Katanya, kajian secara ilmiah membuktikan golongan wanita mempunyai ketahanan diri lebih kuat berbanding lelaki.

"Penglibatan golongan wanita ini adalah sebahagian program yang dilihat mampu mempercepatkan matlamat sifar dadah menjelang tahun 2015.

"Golongan wanita ini akan diberikan ceramah secara berterusan berkaitan penyalahgunaan dadah bagi mereka mengetahui sekiranya ahli keluarga mereka terlibat dalam kegiatan tersebut," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan program sambutan Hari Anti Dadah Antarabangsa peringkat Perlis di Padang Awam Simpang Sanglang di sini.

Dalam program itu pelbagai aktiviti diadakan termasuk pertandingan futsal, bola jaring, karnival jualan dan pameran oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Beliau turut melancarkan Masyarakat Wanita Antidadah (Mawadah) peringkat Perlis.

Md. Isa memberitahu, bagi meluaskan lagi penglibatan wanita dalam Mawardah kemungkinan beliau akan mencadangkan agar Wanita UMNO dan Puteri UMNO terlibat dalam program tersebut.

"Usaha menangani penyalahgunaan dadah ini bukan saja tugas AADK tetapi melibatkan penglibatan masyarakat secara keseluruhan.

"Dalam hal ini masyarakat perlu mengambil tindakan positif dalam menangani isu dadah, bukan hanya menyalahkan mereka yang terjebak dalam penggunaan dadah sahaja," ujarnya.

Tambahnya, pada masa ini ada masyarakat yang hanya mencerca dan 'membawa mulut' mengenai seseorang anggota masyarakat yang terlibat dalam penyalahgunaan dadah tanpa mengambil tindakan positif bagi menanganinya.

"Sebaik-baiknya jika masyarakat mengetahui ada individu setempat yang terlibat dadah mereka perlu menghubungi pihak terlibat bagi memberikan mereka pemulihan daripada terus terbelenggu dengan najis dadah.

"Program ini juga perlu menjadi hasrat bersama bukan sahaja terletak di bahu AADK atau kerajaan negeri," tegasnya.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0810&pub=utusan_malaysia&sec=Utara&pg=wu_07.htm&arc=hive)

Sunday, August 9, 2009

Semua pemimpin UMNO perlu kerja keras kukuhkan parti

REMBAU 2 Ogos - Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hassan mengingatkan semua pemimpin dan ahli sayap parti itu di negeri ini supaya berkerja keras dalam memperkukuhkan parti.

Menurut beliau, matlamat tersebut yang juga dijadikan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) UMNO negeri harus dilakukan dengan segera terutama bagi menarik ahli di kalangan generasi muda.

"Masa berjalan pantas, pejam celik sudah beberapa tahun berlalu selepas Pilihan Raya Umum ke-12 dan dalam masa beberapa tahun lagi akan ada Pilihan Raya Ke-13.

"Jadi semua ahli Pemuda dan Puteri UMNO sebagai golongan yang penuh tenaga dan idealisme harus berusaha lebih keras menawan hati rakyat terutama golongan belia kerana mereka sebahagian besar dari warga negeri ini iaitu seramai 600,000 orang," kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian Rembau di Dewan Sri Rembau di sini hari ini.

Hadir sama, Timbalan Ketua Bahagian, Datuk Mohd. Firdaus Harun, Naib Ketua, Datuk Dr Awaluddin Said, Ketua Wanita, Hasnah Peral, Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin dan Ketua Puteri, Zuliana Mohd Ridzuan.

Mohamad menambah, ahli Pemuda dan Puteri boleh mendekati generasi muda termasuk menyelami isi hati mereka dengan pelbagai cara melalui pendekatan terbuka termasuk penganjuran pelbagai program berkaitan.

"Kita bukan nak suruh anak-anak muda ini terus menjadi ahli parti kerana mereka mungkin tidak dapat menghayatinya sebaik mungkin. Sebaliknya carilah kaedah yang sesuai.

"Belia ini boleh dibimbing dan diuruskan dahulu dengan baik agar timbul rasa minat dan cinta pada parti seterusnya menjadi ahli," tambah beliau.

Beliau pada masa yang sama menyeru agar, lebih banyak cawangan parti diwujudkan terutama di kawasan perbandaran yang menjadi tumpuan golongan muda.

(Sumber :- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0803&pub=utusan_malaysia&sec=Selatan&pg=ws_05.htm&arc=hive)